Съдът отхвърли искането на Петко от Лясковец да излезе от килията

  • 27 април 2015 15:59

  • 853
  • 0
Съдът отхвърли искането на Петко от Лясковец да излезе от килията
© Булфото

Окръжният съд във Велико Търново е отхвърлил искане за освобождаване на Петко Петков от Лясковец от ареста, информира "Труд".

Молбата била внесена в Темида в края на миналата седмица от адвокатите на подсъдимия. Мотивите за настояването Петков да бъде пуснат под домашен арест или напълно оставен на свобода, докато се води съдебния процес срещу него са, че няма опасност да се укрие, нито да извърши друго престъпление.

"Петко е домошар, цели 2 г не е излизал от жилището си, а оръжията му са иззети. Освен това при стрелбата миналата година е получил тежки огнестрелни рани, извадени са му са единия бъбрек и част от червата. Нуждае се от зъболечение", обясни защитникът му Виктор Костов.

Магистратите обаче се произнесли с отказ и адвокатите обжалвали определението пред Апелативния съд. Очаква се втората инстанция да се произнесе преди процеса срещу Петков, който е насрочен от 7 до 22 май. Процесът срещу бившия готвач започна на 16 март при закрити врати заради класифицирана информация.Защитниците му Виктор Костов и Иво Пазарджиев настояха пред съда заседанията да са публични.

"По делото няма държавна тайна и няма пречка да се гледа при открити врати", коментира адвокат Костов.

По настояване на подсъдимия, процесът няма да се гледа по съкратената процедура. Петко Петков поиска в съдебната зала да бъдат разпитани всичките 69 свидетели и 31 вещи лица.Заради това делото бе отложено за май, а до тогава свидетелите и вещите лица да бъдат надлежно призовани да се явят в съда.

53-годишният обвиняем ще отговаря за кървавата драма, която се разигра на 14 март миналата година в Лясковец. В злокобния ден отряд барети обсади жилището на Петко Петков, за да му отнеме незаконно притежавани оръжия. Барикадираният в дома си мъж обаче откри огън срещу командосите, заформи се кървава баня. При престрелката Петков уби от упор 40-годишният спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги. Снайперисти го обезвредиха със 7 куршума.Въпреки сериозните рани, той оцеля. Обвинен е за умишлено убийство на барета и за опит за убийство на четирима спецполицаи. За извършените престъпления Петков може да получи доживотен затвор без право на замяна. Той ще отговаря и за притежание на четири незаконни огнестрелни оръжия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини