Лекарите на пребитото бебе се надяват да го изпишат с минимални отклонения

  • 27 април 2015 11:38

  • 19794
  • 6
Лекарите на пребитото бебе се надяват да го изпишат с минимални отклонения
©

Надяваме се да можем да я изпишем с минимални отклонения в състоянието. Това обявиха на брифинг в "Токуда" лекуващите лекари на пребитото преди почти 10 дни новородено.

Те направиха обширна ретроспекция на случилото се от момента на обаждането на колегите им от болница "Софиямед“ през момента на постъпване на Никол в "Токуда", които моменти са най-критични, досега.

Подчертано бе, че животът на детето е извън опасност.
"Това е резултат на действията не на един човек, а на целия екип", обясниха лекуващите подобреното състояние на битото бебе.

Дежурната в отделението по Неонатология от деня на инцидента в 19:30 получава обаждане за дете на 4-дневна възраст, за което сутринта на 18 април е установена тежка анемия и въпреки кръвопреливане, състоянието на новороденото се е влошило.

Организирана е линейка и с транспортен кувьоз и детето е прехвърлено от "Софиямед" до "Токуда“. То е било в тежко състояние, неспокойно, плачело силно. По данни на дежурния колега то е отказвало да се храни, било е сивкаво бледо, с 40-градусова температура.

В 20:30 бебето постъпва в интензивното неонатологично отделение. Правило е впечатление, че изглежда зле, със затруднено дишане. В моментите, когато не е плачело, то е пъшкало. При поставянето в кувьоза направило впечатлението, че главата на бебето е много оточна.

От епикризата на детето е направило впечатление ниската стойност на хемоглобин, което според лекарите означавало кръвозагуба. При опит да се опипа главичката, бебето е започвало да плаче много силно. Това е накарало лекарите да обезболят детето.

При повторния опит да се опипа главичката дежурният лекар решил освен снимката на бял дроб и сърце, обичайни за новородени, да се направи и рентгенова снимка на костите и черепа. През това време е направен ехограф, на който е забелязан кръвоизлив в мозъка.

Резултатът от рентгеновата снимка показала фрактура на дясната черепна париетална кост. Направен е скенер на мозъка.

Другата "находка", по думите на лекарите, била първо, че анемията не е компенсирана – животозастрашаващо за новородено; също така детето е било фибрилно, с температура. Започнато е антибиотично лечение, за да не се получи инфекция.

След това бебенцето Никол отива на томография. Там много ясно се виждат фрактурата, отока на меките мозъчни тъкани, но по-важното, виждат се множество контузионни огнища в мозъка и начално вклиняване на мозъчните тонзили – което директно застрашавало живота на Никол.

При вида на мозъчния кръвоизлив е решено, че няма спешна нужда от мозъчна интервенция. Лечението трябвало да бъде консервативно и много бързо. Животът на детето бил застрашен.

То веднага е поставено на командно дишане, допълнително седирано (поставено на успокоителни, б.р.), за да се даде максимален контрол на мозъка, и е започнато лечението на мозъчния оток.

Във връзка с високата температура е направена и лумбална пункция.

В резултат на тази бърза намеса в следващите няколко дни от 24-тия час състоянието на детето постепенно започва да се подобрява.

Към момента малката Никол е със стабилни показатели, храни се сама и има подобрение на рефлексите. Все още обаче е рано да се каже какви дългосрочни поражения може да има тежката черепно-мозъчна травма, нанесена от акушерката Емилия Ковачева.

До края на седмицата пеленачето ще бъде подложено на ядрено магнитен резонанс, за да се изследва централната му нервна система.

Последвайте канала на

19794 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
соня

2015.07.15 | 05:35

6
да се молим за малката никол! стига сме говорили за тоя мръсница,гаден и мазен боклук,това не е човек а изверг,заслужава да я режат парче по парче родителите на детето,ако мога аз бях я рязала,как можа кучка,самоковска простачка!да гние отгоре на земята,не заслужава нормална смърт!

2015.05.03 | 20:54

5
КАК НЕ ГО Е СРАМ, ТОЗИ ИЗВЕРГ !!! ПРОСТАЧКА ГРОЗНА, ПСИХОПАТКА , БОКЛУК. Да си изкарва личните несгоди и неудачи на едно невинно създание, и то умишлено.
ГРАЖДАНИН

2015.05.03 | 20:54

4
БЛАГОДАРЯ ВИ ЛЕКАРИ СВЕТИЛА ЧЕ СПАСИХТЕ ТОВА НЕВИННО СЪЩЕСТВО И МИСЛЯ ЧЕ САМО ВИЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ТАКА ЧЕ ТОВА ДЯВОЛСКО ИСЧАДИЕ ДА ПЛАТИ СЪС ЖИВОТА СИ ЗА ГНУСНИТЕ ДЕЯНИЯ ЗАЩОТО МАЛКАТА НИКОЛ НЕ Е ПЪРВОТО ДЕТЕ НА КОЕТО ТАЯ УТРЕПКА ИЗДЕВАТЕЛСТВА АКО СЕ СПАСИ СЪС НЯКОЛКО ГОДИНЕ ТОЗИ ИЗВЕРГ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ И ПАК ЩЕ ВЪРШИ СЪЩИТЕ ГНУСНИ ДЕЯНЕЯ РАЗБЕРЕТЕ МОЛИМ ВИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

2015.05.03 | 20:54

3
Не искам и да си представям как се чувстват родителите и защо запазват мълчание....аз не бих могла да се въздържа.
Болка

2015.05.03 | 20:53

2
Болката им е огромна. Какво да кажат милите... На мен сърцето ми се къса и плача ,а тяхното не може да се опише с думи ...
Валентин

2015.04.29 | 13:57

1
"...се надяват да го изпишат с минимални отклонения." Кви "минимални отклонение" бе вие лудили сте бе.

Добави коментар

Водещи новини