ЕК предлага център за борба с тероризма към Европол

  • 27 април 2015 11:32

  • 667
  • 0
ЕК предлага център за борба с тероризма към Европол
© gettyimages

Европейската комисия ще предложи утре да бъде обособен общ европейски център за борба с тероризма в рамките на Европол, съобщават белгийски медии.

Предложението се очаква да бъде представено в рамките на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Предвижда се новият център да следи дейността на терористичните мрежи, на европейските джихадисти, търговията с оръжие и съмнителните финансови операции. ЕК ще предложи да бъде задълбочен обменът на данни за съмнителни лица между европейските разузнавателни агенции. Друга мярка е подобряването на контрола по външните граници на Шенгенското пространство.

Според дневния ред на сесията ЕП утре ще разисква новата програма за сигурност, която определя основните приоритети и дейности за борба с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпленията до 2020 година. В края на миналата година евродепутатите призоваха страните от ЕС за по-тясно сътрудничество и по-бързо и по-ефективно споделяне на данни. ЕП ще обсъди и въпроса за въвеждането на "интелигентни" външни граници на ЕС.

Последвайте канала на

БТА
667 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини