Над 1000 загинали след труса в Непал, лавина на Еверест, жертви и в Индия (обновена+видео+снимки)

  • 25 април 2015 14:11

  • 12563
  • 0
Над 1000 загинали след труса в Непал, лавина на Еверест, жертви и в Индия (обновена+видео+снимки)
© Getty Images/Guliver

Най-малко 1000 души са жертвите на мощното земетресение, разлюляло днес Непал. Ранените са хиляди, предаде ТАСС. Най-голям е броят на загиналите в столицата Катманду. Земетресението с магнитуд 7,9 е най-силното, регистрирано в страната от 81 години.

Епицентърът на труса, с дълбочина едва 2 километра, е бил на 80 км източно от непалския град Покхара.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже  хуманитарна помощ, предаде ДПА.Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от земетресението.

На съвещание правителството реши да отпусне 500 милиона непалски рупии (5 млн. долара) за фонда за борба с бедствията.

Непалският министър на информацията Минендра Риджал съобщи за сериозни разрушения: "Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км. от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от 19-ти век. Продължаваме да събираме информация".

Най-малко 10 души, включително чуждестранни алпинисти, са загинали при предизвикана от силното земетресение в Непал  лавина, връхлетяла базовия лагер на под Еверест, съобщи Франс прес, позовавайки се на правителствен източник. "Все още не разполагаме с подробности, но до момента се съобщава за смъртта на 10 души, в това число чуждестранни  алпинисти", каза за АФП Гянендра Шреста от непалското министерство на туризма. "Връзката не е много добра и броят на жертвите може да  нарасне. Не сме сигурни каква е националността на загиналите. В района на базовия лагер е имало няколкостотин алпинисти", добави Шреста, цитиран от ДПА. Алпинист, намиращ се на място, е съобщил в Туитър, че лагерът е силно пострадал. Норвежкият алпинист Тобиас Йохансен каза пред норвежкия  вестник Ве Ге, че всички, които не са пострадали, помагат в спасителните работи. Йохансен уточнява, че над 30 души са ранени.

Вижте тук галерия със снимки от трагедията

Земетресението, което бе последвано от няколко вторични труса, е усетено още в Бангладеш, както и в Делхи и други градове в Северна Индия.

В Индия най-малко 20 души загинаха, а десетки бяха ранени след силния трус, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите. В източния щат Бихар са загинали поне 14 души в седем окръга, които граничат с Непал, а 35 са били ранени, каза служител на местното управление за справяне с бедствията. По думите му отпускът на всички лекари на държавна служба е отменен, за да се осигури подходяща медицинска помощ за пострадалите. В щата Утар Прадеш са загинали поне шест души в резултат на причинени от труса срутвания на сгради, а 30 са били ранени, заяви представител на местните власти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини