Космическият туризъм ще навлиза много бързо, прогнозира проф. Петър Гецов

  • 25 април 2015 08:41

  • 1670
  • 7
Космическият туризъм ще навлиза много бързо, прогнозира проф. Петър Гецов
©

Космическият туризъм ще навлиза много бързо - както сега хората пътуват за Гърция, така ще се редят на опашка и за Космоса, прогнозира пред БТА проф. д.т.н. инж. Петър Гецов - директор на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките /БАН/.

Това е предизвикателство, което ще "взриви" хората, смята той. В отговор на въпрос проф. Гецов каза, че трябва да сме оптимисти за излъчването на трети български космонавт. Една от възможностите да имаме трети космонавт зависи от държавно решение и икономическото състояние на страната, като този път трябва да мине през Европейската космическа агенция, изрази мнение професорът.

Според него в този случай България трябва да излъчи много интересна програма или експеримент и да настоява да го осъществи наш учен, специалист или пилот, което би струвало около 20 милиона.

По думите му само един килограм, изведен в Космоса, струва 15-20 хиляди долара, а една минута на борда на Международната космическа станция - около 50 хиляди долара.

Става въпрос за сериозни неща и всеки, който иска да участва, трябва изцяло да се посвети на тази цел и мечта, подчерта той.

Третият начин българин да лети в Космоса е космическият туризъм, при който почти липсват изисквания. Поне няколко десетки хора от България се хвалят, че са се записали по една или друга програма, посочи проф. Петър Гецов.

Според него възможностите на България да излъчи трети космонавт стават все по-големи, особено след присъединяването на страната ни към Европейската космическа агенция през този месец. Това ще струва на страната ни членски внос от 1,3 млн. евро на година, припомни професорът.

Малко хора знаят, че 90 на сто от тези пари се връщат в България, което ще е сериозна "инжекция" за научните изследвания и малкия бизнес - основно в областта на високите технологии, софтуера и изследванията в космоса, коментира проф. Гецов.

Последвайте канала на

1670 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
въй

2015.05.28 | 20:19

7
Никой не знае какво е завършил заместник -директорът на този Институт Недков в СССР, странно не му е направена и проверка, като на останалите директори и зам-директори на БАН. Виж професорът навсякъде пише, че е завършил военно училище в бившия СССР и е с чин полковник.
ш.ап.кари

2015.05.28 | 20:19

6
Тези гад.о.ве защо не освободят космическите изследвания. Тъ.п.и са, нямат подготовка и освен да се изказват по медиите и да купуват техниката, която изкарват че е тяхна- не става за нищо, както и да гонят способните хора от завладения от тях институт. Отидоха там с пенсии, сега и заплата получават и паразитират за сметка на способните там. Цялото им ръководство нямат нищо научно.
въх

2015.05.24 | 09:52

5
"инжекция" за научните изследвания и малкия бизнес - основно в областта на високите технологии, софтуера и изследванията в космоса Ама самолетостроенето било научноизследователска дейност! Въх, не знаех!
превод

2015.05.24 | 09:51

4
"Според него в този случай България трябва да излъчи много интересна програма или експеримент и да настоява да го осъществи наш учен, специалист или пилот, което би струвало около 20 милиона." Да разбираме ли, че това означава, че "проф." е решил да вземе всичките пари, които отпуска ЕКА за България и че човекът, който трябва да води проекта трябва да е г-н полковника от запаса, завършил в Москва военно училище. Господине, това не са ви робите от личния ви институт, вече имате конкуренция, която е извън властта ви, и тя е далеч над нивото ви. Медиините ви изяви са непонятни в българската преса за чужденците, които ще отпуснат тези пари- нямате шанс с тях.
факт

2015.05.24 | 09:51

3
този публикува само в бг пресата, много шум, много нещо.
до 1

2015.05.24 | 09:51

2
Тези там не правят самолети, те си купуват от чужбина с парите от държавния бюджет, какво работят- само те знаят. Усвояват.
Реалист

2015.05.24 | 09:50

1
Американците не летят въобще поне не и на американски кораби и отношенията им с Русия постоянно се влошават, европейските програми са предимно снимки на някоя комета или спътник за измерване на въглеродният двуокис в Африка примерно и като добавим, че и нашите отношения с Русия са крайно лоши и нямаме пари интересно кога ще имаме трети бг космонавт? За научна програма да не говорим въобще, че е смешно най-малкото:))) Да не говорим и че научна програма не се прави със ентусиасти от УНСС трябват инженери ( освен военни пилоти в качеството им на космонавти) всички знаем колко малко хора искат да са инженери и постоянно намаляват, да не говорим за качеството на подготовка и т.н.

Добави коментар

Водещи новини