В Шумен се отбелязват 100 години от геноцида над арменците

  • 24 април 2015 20:56

  • 2358
  • 3
В Шумен се отбелязват 100 години от геноцида над арменците
© Булфото

С възпоменателна церемония, траурно шествие и концерт арменската общност в Шумен отбелязва 100 години от геноцида над арменците, съобщи председателят на арменската общност в града Киркор Паносян.

Възпоминанието започна в 18 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци, където след кратко слово бяха положени венци и цветя в памет на жертвите от геноцида над арменския народ през 1915 г., предаде БТА. Пред паметника свои изпълнения представиха Колегиумът за камерна музика "Арсмузика" и Роберт Чапликов. Подобен траурен концерт се организира за първи път в България.

След церемонията на площад "Кристал", на която присъстваха десетки шуменци и духовници от църкви в региона, започна мирно траурно шествие. То ще премине по централната градска улца и ще спре пред Арменската църква в областния град, където ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на жертвите от геноцида над арменците, уточни Паносян.

На церемонията той припомни, че папа Франциск е отслужи молитва и е заклемил жестокостите върху арменския народ и, че много страни по света също са признали геноцидът над арменския народ.

"Това което ме прави горд и малко радостен е, че днес българското Народно събрание призна геноцидът над арменците, макар неназовавайки го точно с тази дума, но датата 24 април е дата, която от днес нататък в България ще бъде отбелязвана като ден на възпоменание на жертвите от онова събитие наречено геноцид, но казано по друг начин днес", каза още Паносян.

Във Варна също се състоя церемония.

Арменската общост във Варна отбеляза 100 годишнината от масовото избиване на арменци в Османската империя. Арменски свещеници отслужиха специална служба за канонизираните за светци 1 500 000 избити арменци пред паметника в двора на арменската църква.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2358 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2016.01.29 | 13:14

3
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2015.04.26 | 09:48

1
Геноцида над арменците признаха 60 държави,вкл.Германия,Австрия,Франция,Русия,САЩ ...
Един

2015.04.26 | 18:47

2
Ние също,макар,че го наричаме "масово изтребление".Само Турция от така нареченият цивилизован свят не е.А извода е прост-ако не признаеш това деяние,не се различаваш съществено от тези които са го направили....

Добави коментар

Водещи новини