20% по-скъпи зеленчуци по Гергьовден

  • 24 април 2015 20:15

  • 1435
  • 2
20% по-скъпи зеленчуци по Гергьовден
©

Рекордно високи цени на зеленчуците и по Гергьовден. С около 20% по-скъпи са краставиците и доматите в сравнение с миналата година. Причина за скока в цените, според земеделци, са лошото време и неправилното разпределение на субсидиите за производителите. Тази година все по-малко семейства ще могат да си позволят традиционната зелена салата по Гергьовден. На места марулята може да стигне до 3 лв за брой. Репичките и краставиците също се търгуват на много по-високи цени.

Производителите оправдават високите цени на зеленчуците с лошото време, което съсипа реколтата им. Скокът в цената на марулята производителите отдават както на по-малко количество засадени зелени салата, така и на по-ниската субсидия за оранжерийните производители.

Според тях държавните помощи и европейските средства не се разпределят правилно. От Министерство на земеделието и храните поясниха, че средствата за производителите на плодове и зеленчуци са увеличени в пъти и би следвало това да се отрази добре на всички земеделци в сектора.

За да се насърчат допълнително българските производители, от земеделското ведомство предлагат минимален праг на ДДС при внос на плодове и зеленчуци. С мярката се очаква да се регулира укриването и спестяването на данъци от страна на чуждите производители.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
repata

2015.04.25 | 13:26

2
E NEMA TAKAVA darjava
bat pan4o

2015.04.25 | 13:25

1
ами да си ги ядат поизводителите-пълен бойкот на домати краставици и миризливо агнешко-аз на великден си хвърлих на скарата пържоли шишчета и пилешко филе на цената на 1кг агнешко и за гергьовден пак ще е така и да си ядат гумените домати докато не станат 2лв не купувам

Добави коментар

Водещи новини