Кунева: С Румъния ще работим заедно за влизането в Шенген

  • 24 април 2015 15:07

  • 1039
  • 1
Кунева: С Румъния ще работим заедно за влизането в Шенген
© Пресцентър Министерски съвет

България и Румъния ще полагат съвместни усилия за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство. За това се разбраха днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 и румънският министър на правосъдието Роберт-Мариус Казанчук на двустранна среща в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния в Крайова.

Гласът на региона трябва да се усили, заедно можем да постигаме общи цели по-лесно в рамките на Съюза, коментира Кунева по време на срещата. В хода на разговорите е постигнато разбиране двете страни да насочат усилия към държавите, които все още изразяват резерви за присъединяването и да лобират взаимно една за друга.

На срещата беше обсъден и Механизмът за сътрудничество и оценка, с който Европейската комисия наблюдава напредъка на двете страни в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Вицепремиерът Кунева съобщи, че другата седмица в София ще има мисия на ЕК по механизма, преди представянето на устния доклад през юни.

Кунева запозна румънския си колега с подготвяните конституционни промени за осъществяване на съдебна реформа, както и с подготовката на единния корупционен орган. Румънската страна представи два нови законопроекта в областта на борбата с корупцията. Бяха обсъдени възможностите за обмен на опит в областта на антикорупционните политики.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1039 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.24 | 21:55

1
a moje li rumanski prokurori da doidat I da razsledvat u nas 6te bade zabavno

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини