Сидеров отрича Холокост, а говори за арменски геноцид, възмути се Местан (видео)

  • 24 април 2015 10:15

  • 4995
  • 32
Сидеров отрича Холокост, а говори за арменски геноцид, възмути се Местан (видео)
© Булфото

Проява на политическа мъдрост е в сложното наследство да не се търсят теми, които да противопоставят днес отделни народи. Проектът на Атака е точно това – експлоатация на една тема.

Така лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в изрази от парламентарната трибуна категоричното си несъгласие за признаване, че е имало геноцид над арменците.

Защо е тази избирателност, при това от политическа сила, чийто лидер в редица свои писания, книги, отрича най-мащабното престъпление спрямо човечеството – Холокост, недоумява Местан. Отворете книгите на лидера на Атака по тази тема, призова той.

ДПС ще гласува против проект за решение, защото смятаме, че пътят за постигането за реализирането на една такава обща оценка може да бъде объркана с една грешна оценка на българския народ, категоричен бе Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Аз държа в ръцете си списъка на националните парламенти, които са изразили отношение по темата. Обърнете внимание – във всички случаи имаме изразени политически оценки под формата на декларации. Много от тези държави се въздържат от използването на думата геноцид, а в случаите, в които я използват, става дума за политическа позиция, изтъкна ДПС лидерът.

Българският парламент днес е единственият който обсъжда проект за решение, а решенията, по смисъла на Българската конституция, имат смисъл на закон. Замислете се защо няма един пример национален парламент да се е ангажирал с акт със силата на закон, подчерта Местан.

Имаше един прецедент и това е решението на френския парламент, потвърден от Сената, но неслучайно отхвърлен от конституционния съд на Франция, все пак каза той.

Обръщам се преди всичко към колегите експерти, юристи от всички парламентарни групи. Ще припомня няколко много важни абзаца от резолюцията на ЕП относно европейската съвет и национализма – там пише, че по отношение на миналото не може да се законодателства.

Кому е нужен този исторически деструктивизъм, запита Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Американският президент се въздържа да употребява думата геноцид. България не може да бъде първата страна, която с решение, подчертавам, ще оцени тези събития, което ще доведе несъмнено до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна, на мнение е Местан.

Мисля, че единственото правилно, което днес парламентът може да направи, е да преустанови тези разисквания и да се съгласи с тезата за недопустимост с проект за решение да се оценяват исторически събития, обяви лидерът на ДПС.

Знам колко е силно желанието да подкрепите проекта, но все пак мъдростта предполага в историята да търсим урока, а не да трансформираме историческите разломи в съвременни политически аргументи. Решението е ваше, ваша е и отговорността. Нашата позиция е категорична, тя е с позиция към бъдещето, категоричен бе Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Последваха обаче реплики. Проф. Станислав Станилов от Атака се възмути от факта, че „пак се връщаме в старата битка на дебата и започваме да говорим за история“.

„В предишната документация, когато сме внасяли такова проекторешение, ние изброявахме исторически свидетелства и исторически свидетели. Това са перфектни исторически извори. Тука няма защо да спорим изобщо за история, ние говорим за морал на най-високо духовно равнище. Няма защо да се юдим над историческите факти“, коментира той.

Съпартиецът му Илиян Тодоров се впусна да защитава лидера си.
„Г-н Местан, ние ще ви предоставим копия от всички книги на нашия лидер Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа, разбира се без автограф, и искам да кажете къде точно г-н Сидеров отрича Холокоста. Вие заблудихте българския народ“, нападна го той.

Лидерът на ДПС, разбира се, не пропусна да се защити.
„Аз очаквах да чуя от вас не кой какво отрича, а кой какво признава. Не ви се отронва от устата да приемете Холокоста. Чел съм книгите и това е тъжното заключение, което ви уличава в абсолютна избирателност“, сподели Местан.

Обещах да не се изкуша да влизам в коментар на историческите факти, но на първата реплика ще изнеса теза под формата на въпрос: „Вие сте историк и вероятно ще кажете на залата защо и по какви причини Хитлер е признал статут на прилежащ към арийската раса. Тука давате заето, нали? Знаете за какво говоря. Така че по-добре да се въздържим от съзнателното ровене в историята. Това е абсолютно недопустимо. Самият факт, че не правите разлика между процедура и решение е плод на вашия модус на компетентност, завърши словото си Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Последвайте канала на

4995 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
AJ4A

2015.04.27 | 01:42

32
ЗАЩО трябва да се вдига толкова шум около арменския геноцид, а ЦАИР ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ И МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ НА ТЕМА ......... КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ГЕНОЦИД ПРЕЗ ПЕРИОДА 1944-2015?!?!?!?! Колко български граждани са пострадали от арменския геноцид и колко стотин хиляди български семейства са пострадали от комунистическия тероризъм и геноцид?!?!?!?!
Павеле

2015.04.26 | 18:59

31
Да ти припомня ли кои са терористите от гара Буново или си забравил.Със мургавия ти шеф къде бяхте или сега не ти се говори за това? Аааааа.Ние помним и не забравяме.

2015.04.26 | 18:59

30
Местан не е европеец,а само се облича по европейски.
анти фес

2015.04.26 | 18:59

29
Абе местан,що не си идеш с аверите от дпс в Анадола и да си говориш на майчиния език с тях и да си облечеш майчините потурки и да си сложиш любимия фес или чалма,читак с читака!!
алоо АТАКИСТИ...

2015.04.26 | 18:59

28
Щом АТАКА и ДПС бяха коалиционни партньори ,какво има да говорим за мършите? Едните са турски цигани другите са цигански мекерета от Ямболско! На бесилото и двете партии...
Родил се циганин във България

2015.04.26 | 18:59

27
И си повярвал,че това е неговата родина.Пораснал и разбрал,че е различен от Българина,със други разбирания различен по име и култура и осъзнал че е в чужда държава и няма родина.

2015.04.26 | 13:26

26
Мръсен турчин!

2015.04.26 | 13:26

25
България няма интерес да поддържа добри отношения с Турция - анадолско-азиатски сбирщайн, който е извършил геноцид над всички съседни народи в продължение на векове ! За нас са важни позициите на държави като Русия, Германия, Франция - европейските ни партньори!

2015.04.26 | 13:26

24
Местане,уважайте жертвите и покажете респект към потомците им.
Johny Alex

2015.04.26 | 13:25

23
Много добре казано г-н Местан! Поздравления! Няма нужда днес да използваме исторически събития за разваляне на отношения между народи и държави градили се с години!

2015.04.25 | 00:02

4
Има нужда причиненото зло да бъде признато и осъдено за да не се повтаря. Ако един престъпник отрича извършеното престъпление и не се покайва, това означава, че не се е променил и при подходящ повод отново ще извърши подобно престъпление.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини