БПЦ лобира пред Борисов за час по религия в училище

  • 23 април 2015 16:29

  • 1528
  • 4
БПЦ лобира пред Борисов за час по религия в училище
©

Светият Синод на БПЦ е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което са настоява за статут на предмета "Религия" в българското училище наравно с останалите общообразователни предмети.

В писмото се посочва, че в момента българският парламент разглежда на второ четене важен за цялото общество проект за нов Закон за предучилищното и училищното образование.

Това е и моментът от БПЦ да призоват към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище и да изразяват недоволството си, че до този момент управляващите не са направили тази крачка.

"Ние имаме разбирането, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства за изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии; ако в крайна сметка детето получава знания, но не е наясно какво да прави с тези знания, за да живее достойно и пълноценно.

В писмото се прави уговорката, че това възпитание трябва да става в съгласие с убежденията на родителите, в духа на вероизповеданието, към което те и децата принадлежат и чийто светоглед изповядват, а за невярващите - образованието да бъде в духа на общочовешките нравствени норми.

От Светия синод припомнят, че свободата на съвестта, мисълта и религията е основно човешко право, върху което се изгражда съвременното гражданско общество и правовата държава. "Изконно право на всеки човек е както да изповядва свободно вярата си, така и да придобива знание и информация за нея.

Никой не може да стане насила вярващ, но и никой не бива да бъде лишаван от правото да изучава и да знае основите на своята религия, за да може да прави самостоятелно и свободно информиран избор".

В писмото се посочва също, че редица документи и препоръки на Съвета на Европа съдържат категорични напътствия за въвеждане на религиозно обучение в системата на публичната общообразователна система на отделните европейски страни, което гарантира човешките права и свободи и се явява важен елемент от националната култура.

Според БПЦ съществуващата система на църковни училища предоставя ограничен достъп до знание за вярата и една голяма част от децата се лишават от правото на пълноценно и истинско знание за света и човека, като им се предлага поглед само от една страна - безрелигиозна, материалистична или атеистична.

"Такова едностранчиво образование не може да съдейства за разгръщане на духовните и интелектуални сили на децата и да подготви подрастващите за самостоятелен и отговорен начин на живот."

"Надяваме се, че с приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование дългогодишните очаквания и надежди на Св. Синод на БПЦ-БП, както и на голяма част от българското общество, за утвърждаване статута на учебния предмет „Религия" наравно с общообразователните учебни предмети в българската образователна система най-сетне ще бъдат оправдани", завършва писмото, адресирано лично до министър-председателя Бойко Борисов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1528 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
asdf

2015.05.04 | 09:18

4
Религията, под каквато и да е форма, няма място в училищата.
Пламен

2015.04.29 | 22:20

2
Така е! Сега и на децата искат да промият мозъците..Грам съвест нямат..Религията единствено помага на недостатъчно тъпите да станат предостатъчно тъпи !!!
Chris

2015.04.30 | 14:17

3
Като човек ходил във Италия и видял какво то 'религия' ми стана много тъпо. Какъв е смисъла да затрупват учениците със допълнителни предмети, които едвам учат!??! Много е дразнещо цял час да си губиш времето със някакъв безполезен (имам предвид за учене) предмет. Вярвам във Бог, но цял ден да ме питат за някаква глупости... прекалено е Достатъчно е да знаеш основните божи правила, а другото е ненужно. Освен да мъчите учениците с глупости не можете друго ... to zatowa nema da ostanat hora v taq 'darjava'
До болните мозъци:

2015.04.29 | 10:49

1
Религия можете да учите като си намерите и отидете намайчината си родина.Тука е България и правото на този избор е когато се навършат пълнолетие всеки има право да избира какво ще прави със собственият си живот.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини