Започнаха археологическите разкопки на НИМ

  • 23 април 2015 14:08

  • 1343
  • 0
Започнаха археологическите разкопки на НИМ
©

Преди седмица започнаха археологическите разкопки на Националния исторически музей, съобщиха от там.

Първият обект, на който започна да работи доц. д-р Иван Христов е римска пътна станция, намираща се по пътя Дунав – Троян – Троянски проход – Пловдив – Бяло море.

Римските пътни станции, както е известно, играят ролята на съвременните бензиностанции с мотели зад тях т.е. тук изминалите дневния си преход от около 30 км. коли с конна тяга могат да спрат, да нахранят конете, да им дадат почивка, а също и обслужващия персонал и пътниците да преспят през нощта.

Римската пътна станция при Троян ще се окаже една от най-големите и най-добре запазени и най-луксозната в България. Според археолога Иван Христов тя заема 500 кв. м площ, стените и са запазени на височина 2 метра, в пода и има тръби на хикокауст (антично парно отопление). Пътниците са имали и други удобства. В едно от помещенията има и голям плувен басейн.

Националният исторически музей възнамерява да предложи Римската пътна станция да бъде обявена за национален паметник на културата, заздравена и частично реставрирана с цел не само да се запази по-добре, но и да се превърне в обект на международния туризъм.

Последвайте канала на

1343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини