Китайски учени са успели да модифицират гените на човешки ембрион

  • 23 април 2015 13:36

  • 2534
  • 0
Китайски учени са успели да модифицират гените на човешки ембрион
©

Китайски учени обявиха, че са успели да модифицират генома на човешки ембрион за пръв път в историята, съобщава Nature News. Новото откритие в областта на биотехнологиите демонстрира, че е възможно внасянето на изменения в генома на ембриона.

Това може не само да промени генетичния материал на човек, но също така да промени и ДНК, който се предава, като се премахне "лошият" генетичен код или да се добави "добър", което означава, че хората са в състояние пряко да влияят на еволюцията.

Учени изразиха мнение, че никой не бива да "редактира" човешкия геном по този начин, преди да придобием по-добро разбиране за последиците от него, след като бяха изразени опасения, че китайците вече работят в посока на прилагане на технологията.

Нова статия, публикувана на 18 април в списание Protein and Cell от китайски екип, ръководен от изследователя на генетичните функции Джунджуи Хуан от университета в Сун Ят-сен, демонстрира, че вече има прогрес в тази посока. Източници на Nature News споделят, че най-малко четири отделни екипа "опитват да редактират генетичния материал на човешки ембриони".

Екипът опитал да модифицира ген в нежизнеспособен ембрион, който би довел до смъртоносно заболяване на кръвта. В изследването си те отбелязват, че се сблъскали със сериозни пречки, което сочи, че реална клинична употреба на този метод няма да бъде възможна в близко бъдеще.

Технологията, която позволява "редакция" на геном, е в състояние да открива "лоши" сектори на ДНК и дори да ги замества с генетичен материал, което да предотвратява смъртоносни заболявания. Засега обаче точността му е не е много добра и са възможни нежелани изменения.

Екипът на Хуан съобщава, че успешно са внесли ДНК, която са искали, в "малка част" от 28 ембриона, които са преминали процедурата (целият експеримент включвал 86, като са проучени 54 от 71, които преживели процедурата). Учените установили и "учудващо голям брой на нежелани мутации".

Хуан съобщава пред Nature News, че опитите са спрели, понеже, за да се прилага този метод в медицината, успеваемостта му трябва да достигне почти 100%, а за целта трябва да бъде развито познанието за прилагания метод.

Въпреки че китайският екип работил с нежизнеспособни ембриони, според някои учени внасянето на изменения в човешкия геном и промяната на ДНК на ембрион представлява етичен проблем, тъй като може да доведе по-нататъшно приложение на технологията върху хора. Изменението на ДНК на жизнеспособни ембриони би могло да доведе до непредсказуеми последствия върху следващите поколения.

Въпреки това много учени смятат, че тази технология би могла да бъде безценна в бъдеще за премахване на наследствени болести, които на теория биха могли да бъдат елиминирани чрез "редакция" на генома.

Бяха изразени и опасения, че след като бъде усъвършенствана, технологията ще бъде ползвана за създаване на "дизайнерски хора" с предварително зададени черти. Хуан коментира, че списанията Nature и Science са отказали да публикуват статията на екипа му "отчасти заради етични проблеми".

Китайският екип планира да експериментира с подобряването на технологията върху животински ембриони.

Последвайте канала на

2534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини