Апаратура за 10 000 лв. дариха младежи на деца с муковисцидоза

  • 23 април 2015 11:09

  • 1675
  • 0
Апаратура за 10 000 лв. дариха младежи на деца с муковисцидоза
©

Дарение за нуждите на децата с муковисцидоза във варненската Университетска болница „Св. Марина“ предостави младежката доброволческа организация „Делфините“, съобщиха организаторите на инициативата, цитирани от Фокус.

Спирометър, сонди за вътрешно хранене и специални енергийни храни на стойност над 10 хиляди лева дариха младежите на Втора детска клиника в Университетската болница.

Средствата младите хора, ученици от горните класове на училища във Варна, събрали с продажбата на ръчно изработени коледни картички.

На срещата присъстваха доц. д-р Миглена Георгиева, ръководител на Втора детска клиника, проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника“, г-жа Антоанета Попхлебарова, председател на организацията, лекари от УМБАЛ „Св. Марина“, представители на Асоциацията на пациентите с муковисцидоза, както и родители на деца, страдащи от заболяването. ю

Инициативата на варненските младежи е подпомогната и от доброволци по програмата „Европейска доброволческа служба“ на Фондация „Деца на Балканите“. Муковисцидозата е сравнително рядко заболяване. Над 200 са диагностицираните пациенти в страната, като в София са над 120, а във Варна около 60.

Поддържащото лечение е изключително скъпо и в целия свят лекарите се стремят да постигнат по-ранното диагностициране на болестта. Болните от муковисцидоза деца се наблюдават задължително от специалисти пулмолози и гастроентеролози, защото заболяването засяга основно белодробната система и храносмилателния тракт.

Съвременните методи за лечение на този тип пациенти включват високо енергийно хранене, паралелно с антибиотичната терапия и физиотерапията. Закупените с помощта на дарението храни са предназначени за 18 деца, които се лекуват в Университетската болница „Св. Марина“. Количеството им е достатъчно за месец и половина.

Последвайте канала на

1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини