Съдът гледа мярката на Цветан Пъков, прегазил 6-годишния Петьо

  • 23 април 2015 09:04

  • 1859
  • 1
Съдът гледа мярката на Цветан Пъков, прегазил 6-годишния Петьо
©

Родители на деца, загинали или пострадали при катастрофи, готвят блокада на съдебната палата в Пловдив днес.

Те ще настояват да бъдат допуснати в залата, в която магистратите от Апелативния съд ще гледат мярката за неотклонение на Цветан Пъков, съобщава „Марица“. Пъков е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-годишния Петьо Гевеченов от Панагюрище. На 14 април детенцето бе сгазено от джип, управляван от Пъков на главната улица в града.

„Настояваме не само за по-строги наказания на водачите, убиващи по пътя, но и за прекратяване на нехайството на институциите, които реагират едва след като стане трагедия“, коментира Ева Попова, координатор на фондация „Безопасни улици от Валя“. Сдружението бе един от организаторите на мирния протест в Пловдив във вторник на площад „Съединение“ под мотото „Стига убийства на пътя. Сбогом, Пепи“. „Нашата цел е не само по-строгите наказания, но и по-бързото правосъдие в тези случаи. Те не са чак толкова сложни от правна гледна точка, затова процесът срещу шофьорите убийци по пътя трябва да е най-много една година“, коментира още Ева Попова.

Фондацията „Безопасни улици от Валя“ организира в събота в София и Бургас две шествия под мотото „Не поставяйте под риск живота ни“. Те ще бъдат насочени не толкова срещу законите и съдебната система, а към институциите, които трябва да вземат мерки за безопасност на пътя. „Не може, когато е станала трагедията, общината в Панагюрище да сформира комисия, която да изследва проблемните участъци в града и взема мерки за намаляване на скоростта“, коментира още Ева Попова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1859 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
българин

2015.04.23 | 20:28

1
този от 25 г. нагоре трябва да лежи защото да караш на такъв път със 140 си е убийство комфискация на имуществото в полза на пострадалите и тн.

Добави коментар

Водещи новини