Без прием от пети клас в математическите и езиковите гимназии

  • 22 април 2015 20:04

  • 3852
  • 1
Без прием от пети клас в математическите и езиковите гимназии
© Булфото

Парламентарната комисия по образованието и науката гласува на днешното си заседание да няма прием от пети клас в математическите гимназии, в езиковите гимназии, в природоматематическите гимназии и в хуманитарните гимназии. Това стана при обсъждането на предложенията дали да има ранен прием в тези училища, които са към законопроекта за предучилищното и училищното образование за второ четене.

Математическите гимназии, които най-много настояваха за този прием, няма да са доволни от взетото днес решение, заяви председателят на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ. Тя посочи, че е един от вносителите на предложението за запазването на приема от пети клас и се надява, че народните представители от БСП, които по принцип го подкрепят, ще преосмислят своето мнение при гласуването на законопроекта в пленарната зала. Дамянова отбеляза, че и към момента, съгласно член 26 "а" от Закона за народната просвета, възможност за прием на ученици от пети клас имат математическите и хуманитарните гимназии. От ГЕРБ бяхме предложили към този прием да бъдат добавени и езиковите гимназии, тъй като на много места в страната има ранен прием от пети клас в тези гимназии, припомни Милена Дамянова.

Тя съобщи на заседанието на комисията също, че от Синдиката на българските учители са предложили от пети клас да има прием само в една паралелка в тези четири вида гимназии, за да не останат без ученици другите видове училища. Народният представител от БСП Стоян Мирчев заяви, че неговата партия не е против приема от пети клас за определен тип гимназии и отбеляза, че на днешното заседание неговите колеги не са гласували против предложението на Милена Дамянова, а са се "въздържали". Това не означава, че предложението отпада, то ще влезе в законопроекта за училищното образование при обсъждането му в пленарна зала, добави Мирчев. Народните представители приеха днес и новата образователна структура, според която основно образование ще се завършва след края на седми клас, а не, както е сега - след осми клас.

Със законопроекта за училищното образование се дава възможност за развитие на училищата в малките населени места, които от основни - могат да станат обединени училища, и да обучават ученици до десети клас, посочи Дамянова. На заседанието депутатите от БСП настояваха основното образование у нас да продължи да се завършва в осми клас. Стоян Мирчев обяви, че според анализ, ако започне да се завършва основно образование в седми клас, от закриване са застрашени 200 училища, "след като им се отреже осмия клас".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3852 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2015.06.30 | 21:37

1
Що все се намира някой да иска да разруши нещо хубаво?! За да не останат СЛАБИ учители без ученици, трябва да забраним на ДОБРИ ученици да учат?! Нямате ли си друга работа?! Защо ви е това?! Оставете ТАЛАНТЛИВИТЕ деца да учат при ТАЛАНТЛИВИ учители и да се ДОКАЗВАТ на международни олимпиади! Ще имате възможност после да се СНИМАТЕ с техните златни и сребърни отличия!

Добави коментар

Водещи новини