Започва работата по Вертикалния газов коридор

  • 22 април 2015 18:43

  • 1128
  • 1
Започва работата по Вертикалния газов коридор
©

Десет милиона евро ще е бюджетът на съвместната проектна компания, която ще осъществява Вертикалния газов коридор за пренос на азерски газ от Гърция през България до Румъния. За това са се договорили енергийните министри на трите страни. Те са изпратили и писмо до Европейската комисия за отпускане на безвъзмездна помощ от 220 милиона евро за българо-гръцката газова връзка.

Окончателното инвестиционно решение за интерконектора трябва да бъде взето в края на следващия месец, каза енергийният ни министър Теменужка Петкова: "Строителните работи по интерконектора Гърция-България ще стартират след месец март 2016-а година и проектът трябва да влезе в експлоатация втората половина на 2018-а година. По отношение на изграждане на интерконектора Румъния-България, надяваме се да бъде факт и да влезе в действие до края на 2015-а година. Обсъдихме с нашите румънски колеги необходимостта от изграждане на компресорна станция на територията на Румъния, която да позволи диверсивна доставка на природен газ за България. Така интерконекторът наистина ще изпълни своята роля максимално пълноценно".

Днес в София се състоя първата работна среща за вертикалния газов коридор. Участие в нея взеха министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис и Адриан Албулеску, държавен секретар в Министерството на енергетиката на Румъния, предаде БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.22 | 20:54

1
KAPKA V MORETO ILI HAPKA NA GLADNO IMACHE CHOSE OTSOFIA ZA PERNIK-NAPRAVICHME GO PREZ PETRITCH

Добави коментар

Водещи новини