Рекордна сметка за ток в Преображенския манастир

  • 22 април 2015 17:13

  • 1432
  • 0
Рекордна сметка за ток в Преображенския манастир
©

Рекордно високи сметки за ток са на път да принудят монасите от Преображенския манастир край Велико Търново да заменят електрическите крушки с газени лампи. От няколко месеца тримата монаси, които живеят там получават фактури между 500 и 800 лева. Три бойлера, два телевизора, хладилник и фризер трупат на манастира месечна сметка от 800 лева. През зимата тримата монаси готвят и отопляват килиите си на дърва.

“Повече от 10 години манастирът е с професионално парно отопление на твърдо гориво, защото ние сме собственици на 500 декара гори. Кухните готвят зимата с дърва, лятото сме на газ”, споделя отец Георги – игумен на Преображенския манастир. Новият електромер се отчита дистанционно и монасите нямат достъп до него, затова игуменът е категоричен, че това е причината за драстично високите сметки. “Ако преди сме плащали в натоварените месеци около 200, сега отиваме над 500 лева! Но вече излизат по 3-4 фактури в месеца”, уточни отец Георги – игумен на Преображенския манастир.

След като се разбра за неволите на манастира, много хора предложиха съдействие на отец Георги в писането и подаването на жалби в енергоразпределителното дружество. “Отчето Георги ще напише жалба, аз ще я внеса в ДКЕВР. Имахме уговорка електромерът да остане тук, за да могат да си записват всеки Божи ден тока, а не да остане в гората”, каза Петко Ганчев – енергиен експерт. От “Енерго-Про” ще направят проверка по случая в Преображенския манастир.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини