Жп предприятие без лицензия няма да има достъп до жп инфраструктурата

  • 22 април 2015 12:41

  • 827
  • 0
Жп предприятие без лицензия няма да има достъп до жп инфраструктурата
©

Правителството прие промени в Закона за железопътния транспорт, които ще предложи на Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Част от предложените изменения и допълнения са свързани с въвеждане на определението „железопътно предприятие”. Предвижда се то да е по-общото понятие и да включва както предприятия с лицензия за извършване на превози, така и такива без лицензия, но които задължително притежават сертификат за безопасност.

Новото определение е възприето в Директива 2004/49/ЕО. То включва и предприятията, които осигуряват само теглителна сила. Железопътното предприятие без лицензия няма да има достъп до железопътната инфраструктура, а само до първата гара от нея. Всеки, който иска да получи пълен достъп до железопътната инфраструктура, задължително следва да има основен сертификат за безопасност и лицензия.

Въвеждат се и имуществени санкции в размер от 2000 лв. до 5000 лв. за железопътния превозвач и управителя на железопътната инфраструктура, когато не поемат или отказват поемане на отговорност спрямо пътниците и техния багаж. Такава санкция ще бъде наложена и при непредоставяне на билет или друг вид превозен документ и за неподаване на информация.

Законопроектът е публикуван в интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията както и в www.strategy.bg.

Последвайте канала на

827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини