Видеозапис анулира матурата

  • 22 април 2015 06:09

  • 2572
  • 1
Видеозапис анулира матурата
©

Ако зрелостник препише на матурата и това се докаже с видеозапис, изпитът му ще бъде анулиран. Квесторите, които са пропуснали да хванат преписвача, пък ще бъдат санкционирани. Това съобщи пред „Монитор“ заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

За първа година матурите ще се провеждат само в тези класни стаи, в които има камери. Кастрева увери, че видеонаблюдението ще бъде обезпечено във всички училища, в които зрелостниците ще държат изпит. Предвижда се 5000 изпитни зали да бъдат снабдени с камери.

Друго нововъведение е, че записите няма да се пазят в срок, както досега по лично усмотрение на директорите, а задължително в рамките на един месец след провеждането на съответния изпит. Мярката се прилага с цел затягане на контрола при провеждане на изпитите за зрялост.

„Това е важна стъпка, която гарантира равните условия при провеждането на държавно-зрелостните изпити. До този момент, дори при подаден сигнал за преписване, ние нямаме възможност да проверим дали това се е случило“, коментира Кастрева. Така от тази година, ако зрелостник подаде сигнал, че негов връстник не е спазил правилата и е преписал, сигналът ще може да се потвърди или отхвърли.

Учителите, които са позволили преписването, ще трябва да дадат писмени обяснения и ще бъдат наказани по Кодекса на труда. Наказанията са забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.

В изпитните зали ще има минимум 13 ученици и максимум 15 младежи. За всяка класна стая са предвидени по двама квестори, както и за всеки коридор и вход. 63 500 младежи ще се явят на държавно-зрелостен изпит по български език и литература, който е задължителен.

Най-предпочитаната матура по желание пък е по биология. За първа година здравното образование изпревари географията като най-желан предмет за втори задължителен зрелостен изпит.

Матурата по български ще се проведе на 20 май, а втората матура по избор ще е на 22 май. На тези дати ще се провежда и националното външно оценяване за седмокласниците. Тези дни ще бъдат неучебни за ученици от всички други класове.

Последвайте канала на

2572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.23 | 12:14

1
Тези работи с преписването много добре знаете, че не се случват в стаята, където се провежда изпита, оставете камерите, а обърнете внимание на критериите, по които избирате учителите, които ще оценяват писмените работи на учениците!!!

Добави коментар

Водещи новини