Тома Белев не представлява Асоциация на парковете в България

  • 21 април 2015 15:28

  • 1473
  • 3
Тома Белев не представлява Асоциация на парковете в България
© Булфото

Тома Белев няма право да представлява Асоциация на парковете в България. Това е видно от Определение от 07. 04. 2015 г. на Върховния административен съд (ВАС), пишат в съобщение до медиите от НГК „Природата за хората и регионите“.

Постановеното решение на съда е по жалба на Асоциация на парковете в България, която е подписана от Тома Белев като председател на асоциацията. Съдът е оставил без движение жалбата, защото е констатирал, че няма представено доказателство Тома Белев да представлява Асоциация на парковете в България. Съдът е дал указания и е определил срок, в който адвокатът на Тома Белев – Свилен Овчаров да представи доказателства за това, че неговият клиент легитимно управлява Асоциацията. Този срок е изтекъл на 01. 04. 2015 г. като по делото не са представени такива доказателства. Вследствие, на което ВАС оставя жалбата без разглеждане и прекратява производството по административно дело №11721 от 2014 г. поради следните причини:

Съдът констатира, че видно от Устава на Асоциация на парковете в България председателят на Управителния съвет представлява асоциацията пред институциите. От представеното по делото Удостоверение, издадено от Софийския градски съд се установява, че Управителният съвет на сдружението се състои единствено от юридически лица – 5 дирекции на държавни природни паркове – Витоша, Русенски лом, Златни пясъци, Рилски манастир и Сините камъни. Всеки един от парковете се представлява от определено физическо лице. Един от членовете на Управителния съвет е и дирекцията на държавният природен парк Витоша. Тя е представлявана от физическото лице Тома Георгиев Белев, който към момента на учредяване на сдружението 28. 01. 2003 г. е бил директор на парк Витоша. Ето защо независимо от факта, че в удостоверението е посочено, че председател на Управителния съвет е Тома Белев, в случая Белев не е избран като такъв в лично качество, а в качеството му на лице, което по силата на заеманата от него длъжност – директор на парк Витоша е член на Управителния съвет. Обаче от 3 години Тома Белев не е директор на парк Витоша и по тази причина няма право представлява Асоциация на парковете в България.

Има и още един факт. С решение на общото събрание на Асоциация на парковете, проведено на 28. 01. 2003 г. Белев е избран с мандат от 5 години. Този мандат е изтекъл през 2008 г. , не е правено ново общо събрание и този срок не е подновен. И по тази причина от 7 години Тома Белев няма право да представлява асоциацията.

Въпреки че знае тези факти и Определението от 07. 04. 2015 г. на ВАС, Белев във всичките си безбройни медиини изяви продължава натрапчиво да се представя и да заблуждава обществото и медиите, че представлява и е Председател на Управителния съвет на Асоциация на парковете в България.

Припомняме, че за последните години от 2008 г., когато е изтекъл мандатът на сегашния Управителен съвет и на председателя Тома Белев, Асоциация на парковете в България е изкупила няколко десетки имоти в общините Велико Търново, Сливен, Бяла, Разград и Русе. Имотите са пасища, ливади, земеделски и частни земи. Справката в Службата по вписвания по партидата Асоциация на парковете е над 20 страници. Пасища и мера Асоциацията е купила и в селото на новоизлюпения зелен активист Евгени Дайнов - Миндя. Друго място, където са бизнес интересите на природозащитниците, свързани с т.нар. „влажни зони“, е в Русенското село Иваново. Размерът на придобитите там земи показва, че се изпълняват сериозни инвестиционни проекти. В медиите излязоха доказателства за получени милиони за изграждане и управление на тези „влажни зони“. Справката сочи, че не са им чужди и схемите по прехвърляне на имоти, защото за едни и същи имоти има и повторно изкупуване.

Припомняме още, че се изнесоха данни, че Асоциация на парковете в България, наред със Зелени Балкани, WWF – Дунавско-Карпатска програма, Сдружението „За земята“ и „Жива природа“ са най-големите жалбоподатели срещу инвестиционни проекти и намерения на държавата, общините и бизнеса. По всичките преписки на Асоциацията, а те са над 100, през последните години Тома Белев се е подписвал като представляващ организацията без да има такова законно право.

Настояваме Министерството на земеделието и храните най-накрая да извърши цялостна проверка на незаконната дейността, която се извършва от 7 години в Асоциация на парковете в България чрез използване на Дирекциите на природните паркове и резултатите да бъдат предоставени на компетентните органи, заявяват от НГК „Природата за хората и регионите“.

От НГК НГК „Природата за хората и регионите“. прилагат и определението на ВАС от 07. 04. 2015 г.:

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 3955
София, 07.04.2015

Върховният административен съд на Република България - Пето отделение, в закрито заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

АНДРЕЙ ИКОНОМОВ

ЧЛЕНОВЕ:

                                                                                                   ДОНКА ЧАКЪРОВА
                                                                                                  ИЛИАНА СЛАВОВСКА
 
при секретар на прокурора от съдията ИЛИАНА СЛАВОВСКА и с участието на прокурора изслуша докладваното от съдията по адм. дело № 11721/2014.


Производството по делото е образувано по жалба, подадена от името на Асоциация на парковете в България от Тома Белев, в качеството му на Председател на Управителния съвет (УС).

С протоколно определение от 25.03.2015 г., проведено с участието на адв.Овчаров, упълномощен от Тома Белев да представлява асоциацията – жалбоподател съдът е оставил без движение производството по делото, поради констатирана нередовност на жалбата, а именно липса на доказателства за наличие на представителна власт Тома Белев да представлява Асоциация на парковете в България.

Съдът е дал указания за отстраняване на нередовностите в тридневен срок, който е изтекъл на 27.03.2015 г. и е предупредил жалбоподателя, че при неотстраняването им производството ще бъде прекратено. Междувременно на 01.04.2015 г. е изтекъл и законово определения срок по чл. 158, ал.1 АПК, като по делото не са представени доказателства в изпълнение на дадените от съда указания.

Настоящият състав на ВАС, като прецени представените по делото писмени доказателства намира следното:

Видно от представения Устав на сдружението – чл. 36, ал.1, Председателят на УС е член на същия и представлява Асоциацията пред институциите. От представеното по делото удостоверение, издадено от Софийския градски съд (СГС), се установява, че УС на сдружението се състои единствено от юридически лица - пет дирекции, съответно на природните паркове "Витоша", "Русенски Лом", "Рилски манастир", "Златни пясъци" и "Сините камъни", всяка една от които представлявана от определено физическо лице. Един от членовете на УС е ДПП "Витоша", представлявана от физическото лице Тома Георгиев Белев, който към момента на учредяване на сдружението и избирането на управителните му органи (28.01.2003 г.) е представлявал ДПП "Витоша" по силата на трудово правоотношение. Ето защо независимо от факта, че в удостоверението е посочено, че председател на УС е Тома Белев, в случая същият не е избран като такъв в лично качество, а в качеството му на лице, което по силата на заеманата от него длъжност - директор на ДПП "Витоша", член на УС. Понастоящем същият не притежава това качество, тъй като видно от писмо изх. № РД-107-1 от 03.06.2014 г. на Директора на парка към настоящия момент, същият не заема длъжността директор на ДПП "Витоша", поради прекратяване на трудовото му правоотношение.

Освен това, следва да бъде съобразен и факта, че с решенията на общото събрание, проведено на 28.01.2003 г, по т. 6, г-н Белев е избран с мандат от 5 (пет) години за председател на УС на сдружение "Асоциация на парковете в България", при което мандатът на същия е изтекъл през 2008 г., а жалбата е подадена на 19.08.2014 г.

По делото не са представени доказателства, от които да се установи, че Тома Белев към момента на подаване на жалбата и към настоящия момент има правомощие да представлява асоциацията, като с това не са изпълнени и дадените от съда указания за отстраняване на нередовността на жалбата.

С оглед на изложеното съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 158, ал. 3 АПК - в седемдневен срок не са изпълнени дадените от съда указания за отстраняване нередовностите по жалбата, към която не са приложени доказателства за представителството на организацията-жалбоподател, съобразно изискванията на чл. 151, т.1 АПК. При това жалбата е подадена от лице, което както към момента на подаването й, така и към настоящия момент не притежава представителна власт, поради което същата е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

По изложените съображения и на основание чл. 158, ал.3 и чл. 159, т. 1 от АПК, Върховният административен съд, Пето отделение

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ
жалбата, подадена от Тома Белев от името на сдружение "Асоциация на парковете в България" против Становище изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г. на Министъра на околната среда и водите и ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 11721/2014 г. по описа на Върховния административен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му пред Петчленен състав на Върховния административен съд.

Вярно с оригинала,      ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Андрей Икономов
секретар:

                                       ЧЛЕНОВЕ: /п/ Донка Чакърова
                                                         /п/ Илиана Славовска
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1473 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.21 | 16:50

3
ТОВА МОЖЕ САМО ДА СТАНЕ В БЪЛГАРИЯ!!! КЪДЕ Е ЦАЦАРОВ???
Венци

2015.04.21 | 16:46

2
платен зелен предател
Ники

2015.04.21 | 16:46

1
значи се натиска на тази длъжност,за да не му секнат париците. изнудвач!

Добави коментар

Водещи новини