Български ученици получиха златен медал от НАСА

  • 21 април 2015 14:09

  • 1916
  • 0
Български ученици получиха златен медал от НАСА
© Getty Images/Guliver

Уебсайтът „Пътешественик във Вселената”, разработен от наши ученици, бе отличен със златен медал на ежегодния конкурс на НАСА. Автори на проекта са Александър Алексиев, Божидар Иванов, Александър Матаров и Даниел Георгиев от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика, съобщава БТВ.

"NASA Space Apps Challenge" е ежегоден конкурс, на който ученици от целия свят представят проектите си за решаване на значителни проблеми свързани със Земята и Космоса.

Той съдържа информация за Земята, Космоса и космическите мисии. Дава възможност за следене прогнозата за слънчеви изригвания. Всеки потребител може да изпрати картичка на близки и приятели, използвайки огромният архив от невероятни снимки, направени от телескопите на НАСА. Сайтът може да се използва в училищата в часовете по физика, както и от всички потребители, интересуващи се от постиженията на човека на Земята и в Космоса.

Освен уебсайтът и втори наш проект бе награден. Той носи името "Система за картографиране и контрол на водните ресурси". Целта му е да предотврати огромните по брой и разрушения наводнения, случили се през последните години не само в България, но и по целия свят, поради климатичните проблеми и насилствената промяна на екосистемата от човешкия фактор.

Учениците са постигнали отличните резултати в конкурса на НАСА под ръководството на инж. Румяна Славчева и инж. Огнян Дириманов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини