Направиха затвор за коне в Монтанско

  • 21 април 2015 08:52

  • 1715
  • 1
Направиха затвор за коне в Монтанско
©

Няколко балкански села пропищяха от свободно пуснатите коне на дървосекачи в планината. Добичетата са изпотъпкали зеленчукови градини и лозя. Хората на практика ще останат без реколта, съобщава 24 часа.

За да спаси селото от набезите на конете ръководството на община Георги Дамяново е построило затвор за добичетата. С „Лада Нива” специално назначени хора обикалят района и прибират конете в двор близо до кметството. Всеки ден, прекаран от един кон в това място, ще струва на стопанина му 50 лева, каза кметът на общината инж. Дилян Димитров, цитиран от "Конкурент".

Проблемът с животните е от години. Фирмите, получили разрешение за сеч в Балкана, наемат роми с коне, защото по друг начин дървата не могат да се свалят до камионите. Вечер хората си тръгват, за да се върнат на сутринта отново и пускат конете нощем из гората. Добичетата слизат към селото, тъпкат наред, а хората не могат да сторят нищо.

От проблема с конете са засегнати повечето села в община Георги Дамяново. Местните власти са опитвали всичко.

"От около пет години е така. През много перипетии минахме, по много начини опитахме. Каквото административно ни е позволено, съм го направила. Жалби пишат хората, нося ги в общината. Обръщат внимание там, не мога да се оплача, но ефект няма. Разговаряхме с директора на горското, съгласен е с мен, предупреждават ги. Дори и техни служители са гонели конете, но тия хора, които работят с конете, не се разбират- не ги връзват, не ги затварят с електропастири", разказва кметът на Копиловци Лалка Илиева.

Последвайте канала на

1715 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.22 | 00:20

1
пак хлабави наказания, малко е 50лв

Добави коментар

Водещи новини