В Русия откриват първия музей на Солженицин

  • 20 април 2015 21:48

  • 1263
  • 1
В Русия откриват първия музей на Солженицин
© Getty Images/Guliver

Първият руски музей на писателя Александър Солженицин, разкрил на света нечовешкия свят на съветските трудови лагери, ще бъде открит в края на месеца в Кисловодск в руската част на Кавказ, предаде Франс прес.

"Това ще е първият музей в Русия, посветен на живота и творбите на Солженицин", заяви бъдещият му директор Александър Подолски.

Музеят ще се разполага в къща в Кисловодск, където писателят е живял от 1920 до 1924 година. Домът, където през 1918 г. е роден бъдещият носител на Нобелова награда за литература, вече не съществува. "Този красив дом на два етажа, принадлежащ на леля му, произхождаща от семейство на заможни селяни, беше превърната в санаториум, а по-късно в столова", обясни директорът на музея.

Музеят, снабден с три екрана, е организиран като интерактивно пространство. "Гласът на писателя ще съпровожда визитата", уточни Подолски. Решението за създаване на музея беше взето точно след смъртта на писателя в Москва на 3 август 2008 г., на 90-годишна възраст.

Солженицин е бил осъден на 8 години затвор за критики срещу Сталин в писмо, прочетено от политическата полиция. Той използва опита си от лагера в Екибастуз, днешен Казахстан, за да напише разказа "Един ден на Иван Денисович". Разказът е издаден през 1962 година. Солженицин беше противник на комунистическия тоталитаризъм и консервативен православен християнин, отнасящ се много критично към консуматорското общество.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1263 1

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.21 | 06:32

1
стига с тия брадати типажи бе, още Петър Първи им отряза брадите

Добави коментар

Водещи новини