Европейските министри одобриха екшън план за кризата с мигрантите

  • 20 април 2015 21:27

  • 1884
  • 2
Европейските министри одобриха екшън план за кризата с мигрантите
© Getty Images/Guliver

Европейските министри на външните и вътрешните работи одобриха спешен план за действие, който има за цел да предотврати нови трагедии в Средиземно море, без да допуска увеличаване на нелегалната имиграция в Евросъюза. Той съдържа 10 мерки, някои от тях са финансови и организационни, други предвиждат работа на място в страните - източници на миграционен натиск към Европа.

На първо място, има широк консенсус за необходимостта от борба с трафикантите на хора. На второ място, договорихме се за нуждата да засилим усилията за спасяване на имигрантите, пристигащи по море. Третият аспект е необходимостта да споделим отговорността вътре в Европейския съюз по отношение на разселването на бежанците, обясни след срещата на министрите върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде БНР.

За съвместните операции, които осъществяват в момента страните от Евросъюза на територията на Средиземно море, ще има повече пари, персонал и техника, а зоната на действие на тези операции ще бъде разширена в посока Северна Африка. В момента наблюдателната операция "Тритон" обхваща само европейските териториални води.

Ще се обмислят планове за спешно пренасочване на бежанците и търсещите убежище, както и за прехвърляне на определен брой от тях в други страни-членки – идеята е това да става на доброволен принцип. В Италия и Гърция ще бъдат изпратени екипи на европейската дипломатическа служба, които да помагат при обработката на документите за бежански статут, а страните-членки ще вземат и събират в бази данни пръстови отпечатъци от всички имигранти.

В същото време ще бъде въведена нова програма за бързо връщане на нелегалните имигранти, предвиждат се и системни усилия за задържане и унищожаване на плавателните съдове на трафикантите. Различните европейски институции ще си съдействат повече за установяване на начините на действие на трафикантите и за проследяване на приходите им. Европейският съюз ще работи повече със страните около Либия, в някои държави ще бъдат изпратени офицери за свръзка, които ще събират на място информация за миграционните вълни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1884 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.21 | 09:13

1
Каквото беше, такова си остава, нищо НОВО. Ама с този СПЕШЕН план, направо си заслужиха ХИЛЯДАРКИТЕ ЕВРО. НАПУСКАЙ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ-ПРОКАЖЕН Е !!!!!!!!!!
ТОНИ

2015.04.21 | 09:13

2
ПО ТОЧЕН ОТГОВОР НЕ МОГА ДА ДАМ -БРАВО ВСЕ ТАКИВА БЪЛГАРИ ДА ИМА А НЕ НЯКАКВИ НЕЗДРАВОМИСЛЕЩИ И ЗАЯЖДАЩИ СЕ С ТОЯ И ОНЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ БРАВО

Добави коментар

Водещи новини