Папа Франциск осъди възраждането на антисемитизма в Европа

  • 20 април 2015 20:05

  • 1214
  • 2
Папа Франциск осъди възраждането на антисемитизма в Европа
© Getty Images/Guliver

Папа Франциск изрази загриженост от засилването на антисемитските настроения в Европа, предадe Франс прес.

"Антисемитските тенденции и някои актове на омраза и насилие в Европа са обезпокоителни. Един християнин не може да не осъди твърдо всяка форма на антисемитизъм", заяви папата, който прие ръководителите на Конференцията на европейските равини.

Папската аудиенция е първата от създаването на Конференцията през 1956 година.

Споменавайки документа на Втория ватикански събор от 1965 г."Nostra Aetate" (Нашето време), който провъзгласява уважение към другите религии като юдаизма, Франциск подчерта че този диалог систематично напредва от почти половин век.

"И евреи, и християни имат дълг да дадат своя принос, за да се запази живо религиозното чувство на хората и на нашето общество, свидетелство за свещеността на човешкия живот", заяви папата.

Главният равин на Москва Пинкас Голдшмидт, председател на Конференцията, заяви, че днес евреите в Европа са странични жертви на антимюсюлманска офанзива, подета от крайнодесните среди. Според неговата метафора евреите са като човек, изправен на релсите между два влака, които се движат с огромна скорост един срещу друг, а той не знае кой пръв ще го удари.

"От една страна нашите синагоги, училища, музеи, старци и деца биват нападани и убивани от радикализирани имигранти. Това е единият влак. Вместо да се бори срещу мюсюлманските радикали, светска стара Европа отвръща с мащабна атака срещу исляма, забранявайки строителството на минарета и носенето на було от жените, ограничавайки месото халал и обрязването", заяви равинът на Москва.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1214 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Х.Б.

2015.04.21 | 13:11

2
БОРБА Христо Ботев В тъги, в неволи младост минува, кръвта се ядно в жили вълнува, погледът мрачен, умът не види добро ли, зло ли насреща иде... На душа лежат спомени тежки, злобна ги памет често повтаря, в гърди ни любов, ни капка вяра, нито надежда от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди! Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: "Богат е", казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи. И на обществен тоя мъчител и поп, и черква с вяра слугуват; нему се кланя дивак учител, и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от бога било начало на сяка мъдрост... Туй е казало стадо от вълци във овчи кожи, камък основен за да положи на лъжи свети, а ум човешки да скове навек в окови тежки! Соломон, тоя тиран развратен, отдавна в раят найде запратен, със свойте притчи между светците, казал е глупост между глупците, и нея светът до днес повтаря - "Бой се от бога, почитай царя!" Свещена глупост! Векове цели разум и совест с нея се борят; борци са в мъки, в неволи мрели, но кажи, що са могли да сторят! Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша с вяра: млъчи, моли се, кога те биять кожата ти да одере звярът и кръвта да ти змии изпият, на бога само ти се надявай: "Боже, помилуй - грешен съм азе" думай, моли се и твърдо вярвай - бог не наказва, когото мрази... Тъй върви светът! Лъжа и робство на тая пуста земя царува! И като залог из род в потомство ден и нощ - вечно тук преминува. И в това царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и сълзи, царство на скърби - зло безконечно! кипи борбата и с стъпки бързи върви към своят свещени конец... Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"
:)

2015.04.21 | 13:08

1
Това, което казва папата не важи за България. Българите не смеят да мразят, дори това им е забранено, защото може да разсърдят американския посланик. В такова американско робство живеем сега и в такава лъжа, че робството по време на социализма бледнее.

Добави коментар

Водещи новини