Чака ни горещ, но дъждовен Гергьовден

  • 20 април 2015 19:04

  • 2466
  • 0
Чака ни горещ, но дъждовен Гергьовден
© Getty Images/Guliver

Захлаждането, настъпило над цялата страна през последните няколко дни, ще си отиде в сряда. Това прогнозира климатологът от Софийския университет доц. Георги Рачев, цитиран от Преса.

„Падането на температурите от 23 на 6 градуса в никакъв случай не може да се нарече аномалия, а нормално пролетно време“, успокои ученият. Той обясни, че рязкото застудяване се дължи на студен въздух, който нахлува у нас откъм Северно море. „Ние попадаме в периферията на антициклон, в момента той се намира над Великобритания“, обясни климатологът.

Най-студеният ден от седмицата предстои. Очаква се той да настъпи утре, когато на отделни места от страната температурите може да паднат до 3 градуса, а в планините и високите части и до нулата. Тогава в България ще нахлуе нова вълна от студеното течение. Хладното време обаче ще е краткотрайно: още от сряда температурите ще тръгнат нагоре.

В оставащите от седмицата дни термометрите в цялата страна ще показват между 18 и 23 градуса. Не са изключени заоблачавания и нови превалявания, но те ще се задържат в нормалните за април количества.

С „шарено“ време, отново редуващо слънце и дъжд, се очаква да дойде и май. Ако планирате излети и почивки в почивните дни около Гергьовден, действайте спокойно.

Над цяла България живакът ще скочи над 20 градуса. Типично за дните около големия християнски празник съществува повишена вероятност от гръмотевични бури.

Това обаче е добра новина за земеделските стопани - едно от най-популярните вярвания в народната метеорология е, че всяка капка дъжд около деня на св. Георги е жълтица, защото помага за здрави посеви и богата реколта. „Очакванията ни са май като цяло да е по-дъждовен, но в никакъв случай валежите няма да са в количества, подобни на регистрираните през миналата година“, обясни доц. Рачев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини