Авария на нефтена платформа изстудява Европа

  • 20 април 2015 17:49

  • 3946
  • 4
Авария на нефтена платформа изстудява Европа
© Getty Images/Guliver

Захлаждането в Европа тази пролет се дължи на авария на американската нефтена платформа "Deepwater Horizon" през 2010 г., посочват климатолози.

Десетките хиляди тонове химикали, използвани за ликвидирането на последствията, само усложняват ситуацията, твърдят някои от теоретиците на климатичните процеси, съобщава „Преса”. Тези изменения са способни да спрат топлото течение завинаги и да потопят Европа в необичаен студ, смятат американските климатолози.

Според учения Моджиб Латиф от Института по метеорология „Макс Планк” в Хамбург жителите на стария континент трябва да свикнат с това, че ще вали по-често в сравнение с няколко десетилетия назад. Причината е, че заради глобалното затопляне атмосферата се нагрява, по-топлите въздушни маси поемат повече вода и това впоследствие се изразява в увеличаване на валежите.

„По-добре да се настроим за по-обилни валежи от дъжд и сняг, за силни бури и по-чести градушки”, смята Лафт.

Според него светът е изправен именно пред кратък период на охлаждане, а не на глобално затопляне. Причините за тези процеси са циклични промени в океанските течения, които ще продължат през следващите 20 или 30 години.

Мнозина от нашите метеоролози и климатолози споделят мнението му. Според българските експерти и по нашите географски ширини все по-често ще се наблюдават екстремни климатични явления като засушаване, силен снеговалеж, горещини или напротив – отрицателни температурни рекорди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3946 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.05.19 | 18:49

4
За всички злини на тоя свят са виновни алчните богати американци. Това е!
-ТАСС СООБЩАЕТ-

2015.05.13 | 14:48

1
ОСОБЕНО ЗА ЗЛИНАТА,ЧЕ ХОДИШ НАСРАН

2015.05.13 | 14:49

3
Пълни глупости!!Да престанат да замърсяват навсякъде и всичко!

2015.05.13 | 14:48

2
i balgarskite bogatashi kradzi unishtoziteli na balgaria

Добави коментар

Водещи новини