Пациент осъди НЗОК

  • 20 април 2015 15:24

  • 7005
  • 2
Пациент осъди НЗОК
© Getty Images/Guliver

Състав на ВАС осъди НЗОК да заплати близо 74 000 лв. на пациент, за това, че не му е издадено навреме разрешение за лечението в чужбина - формуляр S2, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Пациентът страдал от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение. Заболяването е бързо прогресиращо.

Пациентът е подал искане до НЗОК за издаване на формуляр S2, но не получил отговор. Четири месеца след подаване на заявлението пациентът повторно се обърнал към касата, а оттам му отговорили с писмо, с което преписката се изпраща в Министерство на здравеопазването. Междувременно, заболяването прогресирало и пациентът заминал на собствени разноски.

Разходите по лечението – близо 80 000 лева, са осигурени с кредити и заеми. Последвало съдебно дело.

Пациентът подава жалба срещу отказа на НЗОК да издаде формуляр S2. Две административни съдилища повдигат спор за подсъдност. В крайна сметка съдът отменя отказа на НЗОК да издаде формуляр S2, като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС.

По неизвестни причини, вместо да изплати сумата на направените разходи, НЗОК издава формуляр S2 – две години след извършването и заплащането на лечението. Следва ново дело, този път по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нови две инстанции, нови експертизи и накрая в ВАС постановява окончателния съдебен акт, с който касата се осъжда да изплати обезщетение.

От подаването на първото искане до НЗОК са изминали 3 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7005 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.21 | 01:54

2
Ей, червеите само крадат, а бедния болен народ ги храни...болен здрав носи!!! Народен съд за всички предатели последните 25 години!
До СТО ЯН

2015.05.21 | 01:54

1
"Пациентът страдал от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение. Заболяването е бързо прогресиращо" Ако беше в САЩ и беше здравно осигурен съм сигурна, че щяха да да му приложат адекватно лечение! Щеше да умре, ако беше здравно неусигурен. Разликата е, че в САЩ масово умират здравно неусигурени, а в България умират масово И Здравноосигурените!

Добави коментар

Водещи новини