Вписват Долината на Тракийските царе в ЮНЕСКО

  • 20 април 2015 15:13

  • 2104
  • 0
Вписват Долината на Тракийските царе в ЮНЕСКО
©

Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към Казанлък. Това каза днес кметът на община Казанлък Галина Стоянова на пресконференция по повод представянето на Казанлък в Париж, съобщиха от община Казанлък.

В продължение на 3 месеца за Долината на тракийските царе и за Казанлък ще се говори в "Лувъра". Защото в центъра на изложбата "Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България" стоят откритите в могилата Голяма Косматка бронзова глава на Севт III, златният венец и всички онези ювелирно изработени съкровища по времето на Одриското царство със столица Севтополис.

Представянето на културно-историческите забележителности от Долината на розите и тракийските царе е предпоставка Казанлък да се превърне в една от най-атрактивните дестинации за туристите от цял свят. Това ще даде сериозен тласък за развитието на туризма в общината, за по-интензивния икономически растеж и подкрепа на бизнеса. Според изчисленията, 4 млн. посетители ще видят тракийските съкровища, открити по българските земи, изложени днес в зала "Ришельо" на световноизвестния музей. Всички тези хора са потенциални туристи в Казанлък и Долината на розите и тракийските царе както по време на Празника на розата, на Празниците в долината на тракийските царе и през цялата година. Изложбата в Лувъра отваря нови пътища и разкрива нови възможности за Казанлък, каза кметът Галина Стоянова.

Кметът подчерта заслугите на д-р Георги Китов и експедиция "ТЕМП", благодарение на чиито проучвания в Казанлъшката долина бяха направени откритията на уникални артефакти от тракийската цивилизация. Според директора на ИМ "Искра" Момчил Маринов в Следосвобожденска България експозицията в Лувъра е най-голямата изложба, напуснала България. За първи път от трезора на музея излиза златният венец, а мястото на Казанлък в цялата изложба е изумително, подчерта Момчил Маринов – откритите в Голяма Косматка глава на Севт III, златният венец и останалите златни находки са на централното място в зала "Ришельо". Благодарим на кмета на Община Казанлък за невероятния шанс да бъдем в центъра на вълнуващи събития. Това заявиха казанлъчанките Иванка Демирева и Магдалена Стефанова, които изтеглиха късмета в анкетата на община Казанлък и участваха в представянето на града ни в Париж.

Двете щастливки споделиха, че наистина са се почувствали като посланици на Казанлък с представянето на града в българското посолство, на срещата с Ирина Бокова в ЮНЕСКО и при откриването на изложбата в Лувъра. "Имахме уникалния шанс да бъдем част от всички тези събития и това надмина нашите очаквания - бяха единодушни Иванка и Магдалена. - Чувството, което те завладява, когато показваш Казанлък пред толкова хора, пред българската общност и пред света е наистина невероятно. Изключително сме благодарни на Община Казанлък, че ни предостави тази невероятна възможност да бъдем част от представянето на Казанлък в един от световните градове – Париж." Специалната работна среща на делегацията от община Казанлък с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова донесе две прекрасни новини за града.

Празникът на розата в Казанлък да се включи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предложи генералният директор на ЮНЕСКО по време на срещата, която се състоя в централата на световната организация в Париж. Ирина Бокова подчерта, че Казанлък е емблематичен с розата и Казанлъшката тракийска гробница и увери, че включването на Долината на тракийските царе в списъка на световното културно-историческо наследство в обозримо бъдеще е напълно реално. По време на днешната пресконференция кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че след разговорите с Бокова, през януари 2016 г. комплексът от тракийски паметници в Долината има шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО. Община Казанлък е подготвила необходимите документи и процедурата е в ход. В момента върху документацията работи доц. Георги Нехризов от НАИМ при БАН. Очаква се специалисти на ЮНЕСКО лично да посетят Долната на тракийските царе за експертно становище.

Относно подготовката на документите за Празника на розата за кандидатства за включване н нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, кметът Галина Стоянова съобщи, че има възможност това да стане до края на тази година. В навечерието на откриването на изложбата "Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България" в световноизвестния музей Лувър, в Посолството на Република България във френската столица се състоя запомнящо се представяне на Казанлък. Домакини на събитието бяха Посланикът на България в Париж Ангел Чолаков, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и Председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Казанлък се представи с филм за Долината на розите и тракийските царе, с изпълнения на популярни български и френски песни на певицата Надя Тончева и изпълнения на фолклорен танцов ансамбъл "Зора", съставен от българи, живеещи в Париж.

Събитието бе уважено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., министъра на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, сенатор Жан-Пиер Лелю, който е и почетен кмет на побратимения на Казанлък град Грас, посланика на Франция в София Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланика ни в Рим Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, експосланик Леа Коен, академик Антон Дончев, художника Никола Манев, директора на БТА Максим Минчев, физикът проф. Минко Балкански, представители на туристическия бранш, представители на българската общност в Париж, приятели на България във Франция. Всеки един от многобройните гости получи красиво извезана торбичка с розов цвят и рекламни материали на община Казанлък. Едно наистина вълнуващо събитие на Казанлък в сърцето на Париж, което създаде много нови контакти и приятелства. Филмът за Долината на розите и тракийските царе ще бъде представен в българското училище "Иван Вазов" в Париж, а Казанлък ще стане партньор на асоциация "Христо Ботев" по проекта "Съкровища", като участва в проекта с филма и с рекламните материали.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини