Ремонтират затвора в Разделна по норвежки проект

  • 20 април 2015 14:25

  • 1473
  • 0
Ремонтират затвора в Разделна по норвежки проект
©

Сегашните класни стаи на най-новото затворническо общежитие у нас в Разделна, строено последно в края на социализма, ще станат килии за по трима и четирима осъдени, както изисква европейската директива за местата за лишаване от свобода. Сега в тях търкат нара по 8-12 души. През далечната 1987 година общежитието с решетки е било строено по готов проект на училище „Вела Пеева" във Варна и затова килиите са като класни стаи по 56 кв.м, припомни шефът на Варненския затвор Йордан Йорданов.Мащабен ремонт се започва с 1.2 млн.лева по норвежкия финансов механизъм,приключила е процедурата по избор на фирма –изпълнител.

До Коледа строителството трябва да се финализира- с преустройството на килиите и изграждането на санитарни възли към тях, хидроизолация на покрива.Пандизчиите, които са осъдени до 5 години за умишлени престъпления или излежават остатък до този срок, ще имат и многофункционална спортна зала на мястото на стар киносалон.Обитателите на общежитието от отворен тип в Разделна са в момента 155.

80 от тях се трудят при ремонта на зала „Конгресна" в ДКС, където се бърза за провеждане на европейското първенство по спортна гимнастика. Затворниците могат да са на обекта без охрана, два работни дни им се броят за 3 дни престой зад решетките.Те получават домашен отпуск от 2 дни в месеца и 14-дневна почивка за годината.

След ремонта в общежитието в Разделна ще има закрит тип за 100 души.

30 дръвчета да засадят затворниците пред входа им дари сдружение „Алтруист".Първите от тях копнаха областният управител на Варна Стоян Пасев и шефът на Варненския затвор Йордан Йорданов.

Последвайте канала на

1473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини