Развитието на IT сектора ще залегне в държавните образователни стандарти

  • 19 април 2015 14:10

  • 1209
  • 3
Развитието на IT сектора ще залегне в държавните образователни стандарти
©

Развитието на IT сектора ще залегне в държавните образователни стандарти, чието разработване предстои, съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, информира БТА.

Тя участва в церемонията по награждаването на участниците в Единадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици от 8 до 12 клас в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади в София.

IT сектора е предстояща за развитие сфера и ще бъде включена в бъдещите учебни планове, увери зам.-министърът. Но добави, че когато една правна норма остане само записана, тя е неефективна. Затова много важна, според нея, е връзката между средното образование и бизнеса.

На въпрос дали днешните теми по български език и литература на предварителните кандидат-студентски изпити в Софийския университет ще затруднят явилите се, тя коментира, че трудността на една тема е относителна за тези, които я разработват. За мен знанието, когато е постоянно натрупано във времето и стабилно, просто трябва да намери своето проявление, отбеляза Ваня Кастрева. В случая тя самата би избрала Йордан Йовков. До финала на 11-то Национално състезание по компютърни мрежи за ученици стигнаха 20 души от общо включили се над 100 деца.

Журито отсъди първото място на Емил Дудев от Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет. Състезанието дава възможност за пряка реализация в живота на наученото, обърна се към участниците зам.-министър Кастрева.

Последвайте канала на

1209 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ай Ти

2015.04.19 | 23:23

3
Развиват ги да. Защото западните фирми идват тук и си намират кадри, на които плащат толкова, колкото на чистачките в собствените си държави. Е те това е!
bbbbbbb

2015.04.19 | 20:46

2
бг не е за програмисти, само Америка!

2015.04.19 | 20:46

1
Ама да ги учат и да работят по 12 часа на ден 6 дни в седмицата, иначе ще бъдат отново неподготвени...

Добави коментар

Водещи новини