Кандидатстваме за Гинес с 1200 чайника

  • 18 април 2015 11:56

  • 1580
  • 1
Кандидатстваме за Гинес с 1200 чайника
©

37-годишен жител на Русе кандидатства за Книгата на Гинес с уникална колекция от 1200 чайника. 800 от тях Антон Димитров е подредил на работното си място – пункт за вторични суровини.

Именно там мъжът се запалил по съдовете от соца. Той като са изработени от метал, русенци ги предавали в пункта. Обяснявали, че чайниците са стари и не вършат работа. Разказвали обаче, че ги свързват с лични истории и мили спомени. Според Антон чайниците събуждат носталгия към миналото и символизират семейния уют.

"Хората идват с цел да издадат нещо на вторични суровини, но само като ги видят и се захласват, започват да разказват кой какъв чайник е имал, спомнят си различни моменти и се разведряват", казва Антон Димитров.

Той е подредил по стените около 800 чайника, а поради липса на място останалите стоят прибрани, съобщи ТВ 7. Мъжът предвижда да ги пренареди и да пребоядиса стените, за да може да покаже по-добре интересната си колекция. Основно чайниците са произведени в бившия СССР, Румъния и България, като повечето са от желязо, което впоследствие е било емайлирано в различни цветове. Има също медни, от хром, а отделно в колекцията присъстват и няколко самовара. Най-старият чайник е от 1937 г., българско производство. А най-много усилия в поддръжката на колекцията отиват за почистването на многобройните екземпляри от прахоляка.

Въпреки че за кандидатстването в Книгата на Гинес са нужни средства и много усилия, Антон е категоричен, че ще кандидатства с уникалната си колекция. Освен чайници, тя съдържа и интересни табели от комунистическо време.

Антон е не само колекционер, но и любител на чая. Зимно време предпочита само тази напитка, като на работното място задължително си приготвя чая в чайник.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.04.20 | 01:09

1
Кой ти ползва Чайници в днешно време. Да е казан за ракия да. А то чайник.

Добави коментар

Водещи новини