Климатолог: Всяко ново наводнение чакаме със скръстени ръце

  • 18 април 2015 09:39

  • 1188
  • 1
Климатолог: Всяко ново наводнение чакаме със скръстени ръце
©

Климатологът доц. Георги Райчев смята, че е недопустимо да се изхвърлят отпадъците от гражданите в коритата на различни реки и канали из страната. „Дерета, които изхвърляме в тези дерета, които бързо могат да се превърнат в пълноводни реки, са и нашата вина – на хората”, категоричен бе той. Според него става за „невролгични точки” на българския речене басейн и точно в районите с много подобни дерета гинат десетки души от наводнения. „Но когато ние изхвърляме боклука, когато цялата река отива в един мост, който може да се затлачи, тогава ни заливат”, казва доц. Райчев.

По думите на климатолога, наводнението в Мизия можеше да бъде избегнато: „Трябваше да има щаб, който да вземе решение, да поеме отговорност да се вдигнат дигите, водата да се пусне и да се залеят десет декара царевица, но нямаше да има трагедия”, коментира Райчев. Според доцента всяко следващо наводнение в България „чакаме със скръстени ръце”.

Георги Райчев е на мнение, че във всяко едно село жителите е нормално сами да си чистят реките, защото иначе няма кой да поеме тази отговорност и да свърши тази работа. Изключние според него са в труднодостъпните места, където поради необходимостта от техниката "важна е ролята на държавата". "Но започвайки от ресорния министър и минавайки през всеки един гражданин и служител, всички трябва да носят отговорност за случилото се", констатира климатологът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1188 1

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.04.19 | 07:15

1
Точно така трябва да чакаме, със скръстени ръце. - Когато някоя река е потекла, да не би някой да и правил коритото и.

Добави коментар

Водещи новини