Катимерини: Дъщерните дружества на гръцки банки са под карантина

  • 17 април 2015 18:21

  • 1887
  • 0
Катимерини: Дъщерните дружества на гръцки банки са под карантина
©

В пълна карантина са поставени дъщерните дружества на гръцки банки в съседите от Балканите – Румъния, Сърбия, Албания, България, Турция, Кипър и Македония, пише гръцкият вестник „Катимерини”.

Целта е да се сведе до минимум въздействието на евентуален фалит на Гърция. Изискването според медията е било гръцките банкови филиали да сведат до нула експозициите си в гръцки краткосрочни ценни книжа, облигации, заеми и депозити.

Целта е както защитата на самите банки, така и минимизиране на опасността от изпадане в неплатежоспособност, в случай, че преговорите между гръцкото правителство и еврозоната не дадат резултат и страната обяви дефолт.

Карантината се оказва наложителна след агресивната риторика на новото гръцко правителство, особено в първите няколко седмици след своето избиране, по отношение на преструктурирането на гръцкия дълг, несъобразяването с условията на кредиторите и други въпроси.

Четири гръцки банки – Национална банка на Гърция, Алфа банк, Банка Пиреос и Евробанк- поддържат силно присъствие в съседните страни от балканския полуостров.

Според най-новите данни те поддържат около 2500 банкови офиса в посочените страни и в тях работят над 40 000 души. Най-голям пазарен дял гръцките трезори имат в България, Македония, Румъния и Кипър.

Последвайте канала на

1887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини