Любовта на известните: Гъртруд Стайн и Алис Токлас

  • 17 април 2015 16:10

  • 1479
  • 0
Любовта на известните: Гъртруд Стайн и Алис Токлас
©

Днешният ни материал е посветен на изпепеляваща и необикновена любов между Гъртруд Стайн и Алис Токлас. Необикновена не защото главните действащи лица са две жени, а защото дори и в парижкото общество от началото на миналия век любовта за цял живот е била рядкост. А обичта и страстта между Гъртруд и Алис се разпалва още от пръв поглед и трае 40 години, до самата смърт на Стайн.

Гъртруд Стайн е родена в САЩ в семейството на немски евреин. Учи медицина, но не завършва, вместо това на 28 години заминава за Париж, където се превръща в безусловна повелителка на артистичните парижки кръгове. Апартаментът й на прочутия адрес 27 Rue de Fleurus ежедневно приютява гении като Анри Матис, Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей,Ф. Скот Фицджералд, Гоген, Труман Капоти и Тулуз-Лотрек.

Един септемврийски ден през 1907 година в дома на изключително интелигентната и не по-малко ексцентрична 33-годишна мъжкарана Гъртруд попада и Алис Токлас – 28-годишна стройна дама с мустачки, да, мустачки, която обожава роклите на цветя и огромните цветни обеци.

Още тук

Последвайте канала на

woman.bg
1479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини