Откриха обновения екопарк "Езерата" в Кюстендил

  • 17 април 2015 14:42

  • 1253
  • 0
Откриха обновения екопарк "Езерата" в Кюстендил
© Булфото

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов и областният управител Виктор Янев прерязаха лентата на обновения по програмата за трансгранично сътрудничество екопарк "Езерата" в Кюстендил.

Двете езера, заедно с алеята между тях, наподобяват буквата "Ф" и са строени заедно с жп гарата в града, в чест на Цар Фердинанд, през 1908 г. Те не бяха действащи от дълги години и бяха занемарени. Сега те отново ще заработят през втората половина на май.

Надявам се екопаркът да бъде едно добро място за развлечения, не само за кюстендилци, но и за всички гости на града, каза при откриването кметът Петър Паунов, цитиран от БТА.

Общият бюджет на проекта е 765 000 евро, от тях 380 000 евро за община Кюстендил и 352 672 евро за община Сурдулица /Сърбия/. Партньор по проекта е и Търговско-промишлената палата в Кюстендил.

Целта на проекта е да се опазят характерните природни ресурси в трансграничната зона Кюстендил - Сурдулица и превръщането на неизползваемия потенциал в ресурс, осигуряващ икономически и социални изгоди за местните общности, казаха участниците в него.

Паралелно с дейностите в Кюстендил в община Сурдулица е била реконструирана административна сграда, намираща се близо до Власинското езеро, с цел превръщането й в информационен център за опазване на околната среда.

Последвайте канала на

1253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини