Руска медия: Минахме връхната точка на проблемите

  • 17 април 2015 10:10

  • 1827
  • 7
Руска медия: Минахме връхната точка на проблемите
© gettyimages

"Владимир Путин: Минахме връхната точка на проблемите", четем в заглавие на московския официоз "Росийская газета".

Изданията в Русия коментират вчерашната, 13-а поред "пряка линия" с руския държавен глава, излъчвана в пряк ефир от ред електронни медии. "Президентът, както му е обичаят, умело миксира или заобиколи най-острите въпроси" - кой е поръчал убийството на опозиционера Борис Немцов, защо е невъзможно да се разпитат заподозрените по делото, укрили се в Чечения, или за присъствието на руски войски в Украйна, твърди критичният към властта вестник "Новая газета". "Основното послание бе, че всичко ще бъде наред"; второ, Путин изпрати сигнал, че не се очертава глобален конфликт на Русия със Запада. "Трето, той трябваше да успокои хората по темата за вдигане на пенсионната възраст, но без да затвори пътя към този вариант", обобщава пред "Свободная преса" коментаторът Алексей Макаркин.

Според Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 "да общуваш с народа по телевизията е най-доброто социологическо проучване", пише "Независимая газета". Невинаги обаче са успявали опитите да бъде анкетиран самият Путин, за да се разбере напълно една или друга негова позиция, отбелязва вестникът.

Преди година с народа разговаря "един велик вожд, спечелил победа и завоювал Крим", напомня политологът Игор Бунин. Сега имаше промяна в акцентите - вождът остана в резерва, а Путин пое ролята на психотерапевт. Той успокоява хората в Русия: няма нищо страшно, никаква опасност, показваме големи успехи, ето - рублата укрепва. И в тази роля се обръща дори не толкова към гражданите, колкото към своите поданици - онези 80 и малко процента, които го подкрепят. И не ги зове "да се сплотят около знамето, а сякаш им казва: не се тревожете, наясно съм какво се случва".

Поредната "пряка линия" с Путин събуди огромен интерес сред хората, но разочарова политиците и не се хареса на опозицията, пише "Ведомости". "Много скучно, всички пропагандни ходове вече издишат. Все същото: първо болярите ще наплашат народа, после ще дойде царят и ще защити всички от лошите боляри", казва Сергей Обухов
от ръководството на руската компартия. Рекордът от три милиона обаждания е тържество на ръчното управление - за да реши човек в Русия някакъв проблем, трябва задължително да стигне чак до Путин, смята Обухов.

Президентът като Дядо Мраз - това значи, че системата не работи, нито на местно, нито на законодателно равнище, казва пред "Ведомости" наблюдателят Николай Злобин. Мнозина регионални ръководители в Русия "предварително започват да решават проблемите" на местно ниво, "само някой да не каже нещо на пряката линия", твърди обаче пред "Известия" колегата му Дмитрий Абзалов.

"Пряката линия" се е превърнала в пародия, заявява Андрей Туманов от партията "Справедлива Русия", цитиран във "Ведомости". Според Иля Яшин от РПР-ПАРНАС и тазгодишното предаване като всички преди прилича на "рекламен клип, поддържащ президентския рейтинг". След една бурна за Русия година Путин избра верния тон, спокоен и делови - акцентира върху развитието и социално-икономическите задачи, посочва аналитикът Дмитрий Бадовски.

Липсата на агресивна риторика от страна на Путин може би е сигнал за отказ от миналогодишната радикализация на украинския въпрос и е шанс да намалеят очакванията за мащабна война, заявява експертът Михаил Виноградов. Хората в Русия се тревожеха главно от икономиката и курса на рублата, с нагласата "само война да няма" - и в това отношение президентът успя да им вдъхне оптимизъм, смята коментаторът Евгений Минченко.

"В нормално действаща държава президентът няма нужда" от подобни изяви, защото заедно с правителството постоянно е в диалог с населението. "Такива преки линии има там, където няма обратна връзка", констатира "Ведомости" в редакционен коментар.

"Путин смята за норма недоверието към Запада" е заглавието на редакционен коментар в "Независимая газета". Всяка "пряка линия" на руския лидер е най-вече разговор със собствения му електорат, но той е президент на цялата страна - от него очаква послание и аудиторията с критична, дори негативна нагласа към политиката на руската власт. Тези граждани са разтревожени от видимото влошаване на отношенията със Запада и от заплахата Русия да бъде изолирана - в политически, икономически, технологически и идеологичен план. Тревожи ги, че антизападните настроения, антиамериканизмът и ксенофобията се превръщат в необходим елемент на патриотизма.

"Пряката линия" показа, че Путин няма никакво ново послание за тези хора, се казва в материала.

Последвайте канала на

БТА
1827 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.04.21 | 13:43

6
кога ли нашата пастирка ще направи пряка пресконференция подобно на Путин

2015.04.21 | 13:43

7
Политическите функции на нашата Пастирка са доста по-различни от тези на Путин.... Може и да направи нещо такова, ако първо промени конституцията, връчи си власт и отново промени конституцията, за да се закрепи пожизненно на поста, както направи Путин... Не забравяй, че президентите в различните държави имат различни правомощия. А и какво като Путин прави подобна пряка линия - задават му се няколко милиона въпроса и му се подготвят най-угодните, като задаването на въпроси започва няколко седмици предварително и на най-честите има готови, много добре обмислени отговори - с една дума фарс.

2015.04.21 | 13:43

4
Подбрани цитати угодни на тавеститогеовете от ЕС и САЩ. Каквото и да шишете РУСИЯ е РУСИЯ, и неговият народ се гордее че има ПРЕЗИДЕНТ , а не Пухльо - гъзоблизец.
FM

2015.04.21 | 13:43

5
Има ли Зло. Се отнася за САЩ. През миналия Век, пре 70-те години в списание Паралели, имаше една карикатура. Един Октопод беше хванал Планетата с пипалата си. И върху Октопода беше написано, САЩ.

2015.04.20 | 15:53

3
автор БТА но комент, пошли гъзолизци

2015.04.20 | 15:53

2
оня некъпан и брадясал елемент с мътен поглед ли беше опозиционер, много примитивна работа
FM

2015.04.20 | 15:08

1
Има ли Зло, винаги ще има проблеми. Бъдете сигурни.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини