Пуснаха Румяна Ченалова под парична гаранция (обновена+снимки)

  • 16 април 2015 20:17

  • 5560
  • 10
Пуснаха Румяна Ченалова под парична гаранция (обновена+снимки)
©

Започна гледането на мярката за неотклонение срещу съдия Румяна Ченалова, предаде репортер на Novini.bg.

Делото стартира при изключително засилени мерки за сигурност и ще се гледа от 5-ти състав на Софийски градски съд, като от прокуратурата настояват за най-тежката мярка "задържане под стража". Преди минути Ченалова беше доведена в съдебната зала. 19 тома са материалите по делото срещу скандалната съдийка. Заради огромния обем мярката се забави с близо 6 часа, за да може съдия Веселина Ставрева да се запознае с тях.

Припомняме, че на 14 април съдия Румяна Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, след като нито един от обявените като актуални адреси не са се оказали такива. Това станало ясно, след като служители на Съдебна охрана в София и Стара Загора се опитвали да я намерят, за да я доведат принудително за разпит. До това се стигнало, тъй като съдийката не се явила доброволно. Същата вечер Ченалова се явила при следователите и бе задържана с прокурорско постановление до 72 часа. Тя се намира в ареста на Националната следствена служба.

На 22 януари съдия Румяна Ченалова бе отстранена с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от 6 месеца, заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея.

Под звуците на купона на първия етаж, който празнува деня на българската конституция, в съдебната зала на втория етаж се гледа мярката на съдия Ченалова.

Едното престъпление за което е обвинена съдийката е по член 280, за което може да получи затвор от 1 до 8 години. Второто престъпление е по член 311 ал. 1, където наказанието е лишаване от свобода до 5 години.

Държавното обвинение заяви, че има реална опасност съдия Ченалова да се укрие, ако бъде оставена на свобода, да напусне пределите на страната, което ще попречи на провеждането на нормален съдебен процес, както и да извърши престъпление. Прокурорът заяви, че тя разполага с контакти и финансови ресурси и може да влияе както на вече разпитаните свидетели, така и на свидетелите, които тепърва ще бъдат разпитвани по обвиненията.

Обвинителите представиха подробна справка как се е развило нейното издирване и посещение при лекарите в Стара Загора. Експертизата на д-р Димитрова и д-р Ников от строзагорската болница показват, че нейното състояние не е спешно и не би попречило тя да се яви на разпит пред следствените органи.

Съдия Ченалова активно се включва в своята защита, нейни защитници са адв. Огнян Митов и брат й Станимир Ченалов. Адв. Митов подходи емоционално към защитата и обвини държавното обвинение, че извършва една репресия, която не се е случвала в най-новата история на българската държава. Върху Ченалова се изсипва цялата мощ на държавата, заяви той.

При явяването им пред следствието адв. Митов разказа, че в стаята е имало още 3 лица, които през цялото време са давали насоки на разпитващия. При въпрос на адвокат Митев кои са тези лица, те са отказвали да се легитимират. Той също така  подчерта, че е имало резервни дати за разпит на 17 и 20 април. Защо не ни се даде възможност и не беше изчакан крайният срок преди да бъде впрегната цялата държавна машина, попита той.

Делото срещу адвокат Ченалова продължава вече повече от 4 часа. След като нейните адвокати представиха своите доводи, за да оборят прокуратурата, в своя защита се изказа самата Ченалова. "Държавното обвинение разчита на показанията на едно лице, което е осъждано. Това лице твърди, че са ми дадени пари. Кой нормален човек ще даде пари, преди делото да е приключило? Това лице се опитва да дава насока на делото", категорична беше съдийката.

"Този свидетел твърди, че съм била на яхта в Гърция, за да бъда подкупена. Прокуратурата направи ли си труда да провери дали наистина съм била в Гърция и с кои лица? Ако се направи такава проверка, да не се стигне до разпит на други магистрати", загадъчно каза Ченалова.

"През цялото време сме спазвали всички процесуални правила. Получих призовка на 25 март, в която пишеше да се явя на 31 март. Не беше спазен 7-дневния срок. Винаги сме информирали разследващите за моето здравословно състояние. Аз не съм счупен крак. Моето положение е много по-тежко", каза още тя.

"В последните моят брат и адвокат имаше служебни ангажименти. Когато разбрах, че съм обявена за общодържавно издирване, аз избрах да се явя в ДАНС с друг адвокат. Нямам намерение да се укривам. Прокуратурата твърди, че не са успели да ме издирят на двата адреса по време на празниците. Кой нормален човек си стои вкъщи по време на празниците? Беше ми споделено, че трябва да има жертва. Нарочиха ме за адвокат на Георги Първанов, Цветан Цветанов и Делян Пеевски. Е, явно не съм, щом съм тук", завърши пледоарията си Ченалова.

След продължило 5 часа заседание съдът реши, че Румяна Ченалова ще бъде пусната на свобода под парична гаранция в размер на 8 000 лева. Магистратите прецениха, че реални доказателства за извършване на престъпление има само по обвинението по член 311, ал. 1. Съдът прецени също така, че няма опасност Ченалова да се укрие. Прокуратурата и обвиняемата съдийка отказаха всякакви коментари, след като чуха съдебното решение.

Ченалова влезе в съдебната зала с белезници, но излезе без тях, защото още тази нощ трябва да бъде пусната от следствието. Станимир Ченалов заяви, че не може да коментира твърденията на сестра си, че е жертва на съдебната система. "Аз съм адвокат и боравя само с факти. Срещу нея има повдигнати и други досъдебни обвинения. Нека да изчакаме и да видим как ще действа прокуратурата", каза той

Снимки от съдебното заседание може да разгледате тук.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5560 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
БОЙКО КУРВО

2015.04.20 | 06:01

10
BOIKO BORISOV NAI GOLQMATA KURVA V EVROPA

2015.04.17 | 20:51

9
Рано или късно всеки получава това което заслужава,този гнусен продажен парцал е изгорил душите на сумати хора.Сега ще разбере какво е да получиш правосъдие.
мутрата

2015.04.17 | 08:58

4
пуснахме я и няма да и направят Абсолютно нищо.

2015.04.17 | 08:54

3
a dali nqma da se ottarve ???

2015.04.17 | 15:42

8
да я карат направо в сливенския, там разни сатри годзили да й пръснат сливaта
свински черва

2015.04.17 | 15:42

7
Всички в съдебната система са навързани като свински черва....ще я оправдаят,и още как....само дето ще даде някой лев !:) Навсякъде вони на корупция..

2015.04.17 | 15:21

6
Ей, нищо не става от тази държава...!

2015.04.17 | 10:53

5
Какво са 8000лв за нея, ще избяга нанякъде и ще я търсят пак.....

2015.04.17 | 08:53

2
Една гнила ябълка падна браво ГЕРБ и РБ

2015.04.17 | 03:24

1
ne e deistala sama shte se naloji da i pokiriqt a naroda xaxa naroda shte zabrawi rano li kasno po-skoro rano

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини