НАСА ще разбие Месинджър в Меркурий

  • 16 април 2015 10:55

  • 1969
  • 0
НАСА ще разбие Месинджър в Меркурий
© Getty Images/Guliver

НАСА ще сблъска "Месинджър" с Меркурий, се съобщава на сайта на космическата агенция. С това ще се сложи край на мисията "Месинджър" (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging). Мисията бе посветена на изследването на планетата.

Краят й се налага най-вече, защото горивото на апарата свършва. Предвижда се автоматичната междупланетна станция "Месинджър" със скорост от 3,91 километра в секунда да падне на повърхността на Меркурий.

НАСА ще предава пряко сблъсъка. Сондата "Месинджър" беше изстреляна в космоса на 3 август 2004 година от космодрума Кейп Канаверал с помощта на ракетата-носител "Делта II". Космическият апарат застана на орбитата на Меркурий на 18 март 2011 година. Това е първият космически апарат, пратен до Меркурий от 30 години насам.

"Месинджър" измина повече от 7,9 милиарда километра, които включват 15 завъртания около Слънцето, три около Меркурий, две около Венера и едно около Земята, преди да попадне на орбитата на най-близката планета до Слънцето. По време на мисията си "Месинджър" създаде първата подробна карта на повърхността на Меркурий, а изследването на кратерите на планетата позволиха да бъде показан нееднородният й вътрешен строеж.

Сондата изучи също високоенергийните частици от Слънцето, в потока на които се оказва планетата.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1969 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини