Потреблението на енергия в страната било с тенденция към намаление

  • 15 април 2015 18:28

  • 1267
  • 2
Потреблението на енергия в страната било с тенденция към намаление
©

При средни показатели на годишния ръст на БВП на България от около две на сто до 2025 г. потреблението на енергия в страната ще е трайно с тенденция към намаление.

Това коментира пред журналисти Красимир Найденов, главен директор в Агенцията за устойчиво енергийно развитие, цитиран от БТА. Той участва във форум "Повишаване на енергийната ефективност в бита и индустрията" в БСК.

Намаляването на потреблението няма да е еднакво за всички видове енергийни ресурси и енергии, заяви Найденов по време на форума.

Очаква се свиване на конвенционалния пазар. Най-засегнати от намалението ще са електропроизводството и производството на топлинната енергия, по думите му.

Според експерта това ще доведе до преструктуриране на сектора "Енергетика" и пренасочване на инвестиции и работна ръка от конвенционалния към сектора на ВЕИ и енергоефективните технологии.

Очаква се търговците на енергия да бъдат силно засегнати, отбеляза експертът.

Истинската конкуренция между търговците не е в цената на крайната енергия, а в цената на полезната енергия. Енергийната услуга не свършва с доставката, а трябва да включва и технология за ефективно използване на енергията, за да бъде доставчикът конкурентен, допълни специалистът, като акцентира на това, че ролята на търговците е и в предлагането на мерки за енергийно спестяване на клиентите.

Експертът отбеляза, че е в напреднала фаза проектът на Агенцията удостоверенията за енергийна ефективност да се превърнат в ценни книжа и да се търгуват на Фондовата борса. Всеки който прави мерки по енергийно спестяване, ще може да се сдобие с бял сертификат, който да търгува на борсата, допълни специалистът.

Последвайте канала на

1267 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.20 | 14:07

2
КОНСТАТАЦИЯТА ПОКАЗВА 1..ИКОНОМИКАТА ЩЕ ВЪРВИ НАДОЛУ....2 ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ РАСТЕ......3 БРОЯ НА РОМИТЕ КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА...

2015.04.20 | 14:06

1
От другия месец съм на лънчеви панели! Изключвам се от системата и да ме фанат за уя! Циганите да Ви плащат тока! :)

Добави коментар

Водещи новини