Над 300 деца у нас са с тегло между 100 и 190 кг

  • 15 април 2015 14:29

  • 2074
  • 2
Над 300 деца у нас са с тегло между 100 и 190 кг
©

Джаки Данаилов е на 14 години, а до преди две години е тежал близо 190 кг при ръст 167 см. Хлапето е натрупало наднорменото тегло в рамките на 3-4 години, съобщава в. "Всеки ден". Преди това то е спортувало активно – било футболист. След инцидент с кон обаче Джаки се уплашил и рязко напълнял вследствие на стреса.

Момчето от с. Дерманци, Ловешка област, се прочу като най-дебелото хлапе в България, пише журналистката Мариана Тодорова. "Когато човек преживее някакъв стрес, който се съчетава с неправилно хранене и дишане, започва драстичното отклонение в теглото”, посочва Иван Гарабитов. Според него наруши ли се веднъж обмяната на веществата, качването на килограми - независимо дали ядеш или не, става факт. "При свръх тегло не можем да се борим само с обикновена диета. Нужно е да се включат и други елементи”, допълва мъжът, който от години се бори с едни от най-тежките затлъстявания у нас, а резултатите му са повече от впечатляващи.

Оказва се обаче, че Джаки съвсем не е единственото дете с подобни габарити. Осмокласничка от Враца тежи близо 130 кг и вече две години се бори с тежкото затлъстяване. Към днешна дата статистиката показва, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12,7%. "През последните години през моя център са минали над 300 деца на възраст от 10 до 15 години, които се тежали между 100 кг и 190 кг“, коментира още Гарабитов, който е помогнал не само на Джаки да се справи с килограмите. Именно благодарение на Гарабитов момчето от Дерманци свали над 80 кг за 2 години.

Зачестилите случаи на деца със свръхтегло накараха всички специалистите по хранене и диететика отново да настояват за намиране на трайно решение на проблема. В същото време едно от последните проучвания показва, че родителите масово продължават да тъпчат децата си с пици, мекици, хамбургери и баници. Това е основна храна за всеки трети ученик у нас.

Последната анкета, проведена от Националния център по обществено здраве, показва още, че юношите, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки, са 20,4%. Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата. Всеки пети ученик пък редовно пие безалкохолно със захар. Проблем има и с енергийните напитки, като данните показват, че 7% от тинейджърите си ги купуват често.

"Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, рак, диабет тип 2, остеопороза и други“, обяснява доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика. По думите й през последните десетилетия се наблюдават изключително негативни тенденции в храненето на българите.

"Близо 25% от децата, които имат наднормено тегло, продължават да се тъпчат с тестени изделия и картофен чипс“, отчита негативните факти и проф. Божидар Попов от Българското дружество по хранене. Според него не само нездравословните модели на хранене са проблем. Ниската физическа активност на подрастващите е също толкова притеснителна.

Последвайте канала на

2074 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.21 | 12:26

1
Малоумници, няма пари за правилно хранене! Събудете се и спрете да обвинявате родителите! Защо ли ядем боклуци!?... Колко струва терапия при Гарабитов???
Как ги смятате тия пари?

2015.05.21 | 18:45

2
Мазна баница с оцветители, набухватели и консерванти струва левче, толкова излиза и кофичка кисело мляко с 1 банан или ябълка! Пакет чипс е 2 лева, а домашно приготвена порция супа сигурно е около лев....да продължавам ли?

Добави коментар

Водещи новини