ИТ бизнеса в България с оптимистични прогнози за 2015 г.

  • 14 април 2015 11:55

  • 1782
  • 1
ИТ бизнеса в България с оптимистични прогнози за 2015 г.
©

ИТ бизнесът, опериращ на пазара в България, представен от над 1,000 активни компании с годишни продажби за над 1 милиард лева, очаква ръст между 4 % до 10 % в различните пазарни сегменти за 2015 фискална година.

На фона на задаващите се мобилни и облачни решения в ИТ индустрията, най-голям ръст ИТ компаниите очакват в приходите от услуги, следвани от продажбите на софтуер и консумативи.

По отношение на продуктовите линии фаворити на ИТ фирмите за ръст през 2015 година се оказват смартфоните, следвани от ултрабук и лаптоп системите.

B2B клиентите, изненадващо и държавната, и общинска администрации (вероятно заради задаващите се местни избори 2015) са с най-големи очаквания за повишаване на продажбите на ИТ бизнеса.

На фона на тази оптимистична картина изненадващо идват и прогнозите за ръст на сивия пазар в ИТ бизнеса, като учудващо оценката за не-регламентирания пазар в София се оказва в пъти по-голяма от размера в страната.

ИТ дилърите и риселърите в България, работещи с крайни ИТ клиенти, продължават да са най-недоволни от ценовата политика, лошото поддържане и обслужване, а през последните години и от рекламата и маркетинга на ИТ хардуера и софтуера доставян в страната.

Това показват предварителните резултати от наскоро приключилото национално представително пазарно изследване IT Survey Bulgaria '2015, XX ed. провеждано за 20-та поредна година от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Последвайте канала на

1782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ѝѝѝ

2015.04.21 | 17:59

1
Българските софтуери 5 пари не струват, дизайна е супер зле, а самия софтуер безполезен. Антивирусните продукти от бг не могат да се сравняват със аваст или някоя др програма. На български програмистите не са 'програмист', нямат достатъчно обучение. Не бих учил във университет по инженерство в българия, защото няма да ми бъде полезно. Уча уеб дизайн , но скоро почвам да тествам софтуер. Проучванията са платени

Добави коментар

Водещи новини