Все повече българи работят като медицински сестри

  • 13 април 2015 07:13

  • 2022
  • 4
Все повече българи работят като медицински сестри
©

Все повече мъже у нас избират да работят като медицински сестри. Въпреки че професията е типично женска, интересът през последните години се засилва.

Реанимацията на 5-та градска болница в столицата е едно от отделенията, които по принцип се предпочитат от мъжете медицински сестри. Там трима представители на силния пол са решили да работят тази професия.

„На мен ми викат в повечето случаи докторе, преди да се запознаем. Но когато вече им разясня каква е моята длъжност, какво работя, каква ми е специалността, ме приемат съвсем нормално. Много ми се радват”, казва Калин Кирилов пред БТВ. Преди да стане медицинска сестра той работил като барман и сервитьор. Никога не е подозирал, че ще открие призванието си сред пациентите.

Само 20 са дипломираните мъже медицински сестри у нас, но интересът нараства. Отчасти заради добрия опит в Западна Европа. Обикновено избират операционните специалности и реанимацията. „Натоварването е голямо, физическото. И един мъж се справя много добре”, обяснява Пенка Муратовска, главна медицинска сестра на V МБАЛ - София

„Аз изпитвам наистина удовлетворение от моята работа и много си я обичам. Това е моята работа! Работил съм и други неща, но осъзнах, че искам да бъда медицинска сестра и не се срамувам от това”, обяснява Калин.

Все още у нас обществото има предразсъдъци към мъжете в професията. Калин не крие, че планира да продължи пътя си извън пределите на България, където и заплатите са по-високи.

Една от основните причини за силната феминизация на професията е ниското възнаграждение. Или както се казва – няма мъже в професиите, в които няма и пари, допълва в. Труд.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2022 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Eisenbahn

2015.05.21 | 16:22

4
Да, даааа... и един мармот завива шоколад в станиол...

2015.05.21 | 16:22

3
по-добре - медицински асистент. това е обидно. какви са тия глупости - мъж - мед.сестра.
mmm

2015.05.07 | 17:02

2
Казва се-медицински брат,а не сестра

2015.05.07 | 17:02

1
Заглавието звучи интересно. много швестари ли бе по тия земи. хм.

Добави коментар

Водещи новини