СЗО отчете значителния напредък в борбата с ебола

  • 10 април 2015 21:01

  • 1564
  • 0
СЗО отчете значителния напредък в борбата с ебола
© Getty Images/Guliver

Координаторът на усилията в борбата с ебола на Световната здравна организация Брус Айлуорд отчете значителния напредък, постигнат в битката със смъртоносното заболяване, но предупреди, че все още има действителен риск от разпространение на болестта в други страни, предаде БТА.

СЗО се опитва да спре заразата с ебола в засегнатите страни преди сезона на дъждовете, който започва през май и ще усложни достъпа на медици до болните в отдалечените зони, посочи координаторът.

Специалистът каза, че през изминалата седмица е имало само 30 нови случая на зараза с ебола в две от трите засегнати от болестта африкански страни. В Сиера Леоне новите случаи са 9, а в Гвинея - 21.

В Либерия през изминалата седмица е нямало нови случаи.Там преди две седмици имаше 82 нови случая, а преди три седмици - 150. В трите най-засегнати страни общо 25 542 души се разболяха от ебола от декември 2013 г. досега. От тях 10 584 души починаха.

Напредъкът в борбата с ебола се обяснява с по-доброто проследяване на хората, които са били в контакт с болните, с проверките при излизане от трите най-засегнати страни и с по-добрата им подготовка да реагират на нови огнища на вируса, обясни представителят на СЗО.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини