Единственото в света Търилово великденче цъфна преди Великден

  • 09 април 2015 21:18

  • 4900
  • 0
Единственото в света Търилово великденче цъфна преди Великден
©

Единствено по рода си в света Търилово великденче (Veronica turrilliana) цъфна в Странджа планина в дните преди Великден. То е многогодишно тревисто растение. Цветовете му са лилаво-сини със светложълт пръстен в средата, съобщи БТА.

Среща се единствено на малки групи в местността "Ковач" по поляните на Петрова нива, в резерватите "Средока" и "Витаново", както и около изворите на Младежка река. Това съобщиха от ръководството на Природния парк „Странджа" и допълниха, че специалисти проучват възможностите за отглеждане на растението в експериментални колекции чрез събиране на семенен материал за Националната семенна генетична банка.

В Природния парк "Странджа" вече втора година успешно се размножава това рядко и изчезващо растение, което е включено в Червената книга на България. Заедно с него в специализирания разсадник "Странджа" в местността "Качул" в оранжерийни условия и на открито в момента се отглеждат млади растения от 10 други редки местни растителни видове. Сред тях са странджанската боровинка, тисът, чашковидна и багрилна звъника, странджанско сапунче, пирен, калуна, странджански (кримски) чай и др.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини