Харесайте facebook страницата ни

Уорлик: Сериозни киберпрестъпления се извършват от България

Всички ние знаем колко добре са подготвени българските учени, математици и информатици. Знаем обаче и че уменията в дадена област могат да бъдат използвани и за злосторничество.

Това заяви по време на откриването на регионалната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа американският посланик в България Н.Пр. Джеймс Уорлик.

Сериозни киберпрестъпления се извършват и от територията на България, каза още посланикът и допълни, че през последните години експерти на ФБР и „Сикрет Сървис" са работили активно с отдела „Компютърни престъпления". Отделът действа много активно и в момента с агент на ФБР.


Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който бе сред участниците в конференцията, посочи, че в рамките на 15 месеца 169 съдии, прокурори и полицейски служители от цялата страна са преминали тристепенен курс в международната академия за обучение по киберразследвания. Темата на техния курс е била „Противодействие на високотехнологичните престъпления" и новите форми на организирана престъпност. Обучението е било финансирано от Фондация „Америка за България".


От своя страна експертът по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев заяви, че крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира обмяна на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа. По думите му така ще се постигне по-ефективно противодействие на проблемите в киберсектора.

Всички участници в конференцията изтъкнаха, че киберсигурността отдавна вече е глобален проблем, като срещу него трябва да се действа координирано, целенасочено и информирано, защото материалните и нематериалните загуби от такъв вид престъпления са в много големи мащаби.

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
зидар (гост)
19.10.2011 | 14:33

Защо ли сериозно ме съмнява, че киберсигурност=цензура по интернет??? Новият Световен Ред не спи!

Рейтинг:
 
0
Аз (гост)
19.10.2011 | 14:16

Щом Генерал-губернатора казва, трябва да е вярно. Кога правителството на Република България ще покаже, че си е на мястото и ще го обяви за персона нон грата??? А Явор Колев е толкова експерт по киберпрестъпления, колкото покойната ми баба с образование 8-ми клас беше експерт по ядрени технологии.

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар