Уорлик: Сериозни киберпрестъпления се извършват от България

  • 19 октомври 2011 12:11

  • 1582
  • 2
Уорлик: Сериозни киберпрестъпления се извършват от България
©

Всички ние знаем колко добре са подготвени българските учени, математици и информатици. Знаем обаче и че уменията в дадена област могат да бъдат използвани и за злосторничество.

Това заяви по време на откриването на регионалната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа американският посланик в България Н.Пр. Джеймс Уорлик.

Сериозни киберпрестъпления се извършват и от територията на България, каза още посланикът и допълни, че през последните години експерти на ФБР и „Сикрет Сървис" са работили активно с отдела „Компютърни престъпления". Отделът действа много активно и в момента с агент на ФБР.


Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г., който бе сред участниците в конференцията, посочи, че в рамките на 15 месеца 169 съдии, прокурори и полицейски служители от цялата страна са преминали тристепенен курс в международната академия за обучение по киберразследвания. Темата на техния курс е била „Противодействие на високотехнологичните престъпления" и новите форми на организирана престъпност. Обучението е било финансирано от Фондация „Америка за България".


От своя страна експертът по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев заяви, че крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира обмяна на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа. По думите му така ще се постигне по-ефективно противодействие на проблемите в киберсектора.

Всички участници в конференцията изтъкнаха, че киберсигурността отдавна вече е глобален проблем, като срещу него трябва да се действа координирано, целенасочено и информирано, защото материалните и нематериалните загуби от такъв вид престъпления са в много големи мащаби.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1582 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
зидар

2011.10.19 | 14:33

2
Защо ли сериозно ме съмнява, че киберсигурност=цензура по интернет??? Новият Световен Ред не спи!
Аз

2011.10.19 | 14:16

1
Щом Генерал-губернатора казва, трябва да е вярно. Кога правителството на Република България ще покаже, че си е на мястото и ще го обяви за персона нон грата??? А Явор Колев е толкова експерт по киберпрестъпления, колкото покойната ми баба с образование 8-ми клас беше експерт по ядрени технологии.

Добави коментар

Водещи новини