Борис IV е новият престолонаследник

  • 08 април 2015 07:45

  • 5325
  • 5
Борис IV е новият престолонаследник
©

Българската корона от вчера има нов престолонаследник, след като първородният син на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица - княз Кардам, почина след близо 7 години в будна кома.

Големият син на Кардам - княз Борис Търновски, който навършва пълнолетие на 12 октомври т.г., ще наследи от дядо си царската корона. Според редица монархисти Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица все още може да се титулува като цар на българите (не на България), въпреки че страната ни е република от повече от половин век.

Според Търновската конституция царската корона се предава само по низходяща мъжка линия, т.е. след смъртта на първородния син тя отива при най-големия негов син, а не при следващия по възраст брат на починалия - в случая княз Кирил. Тъй като до момента в българската история е имало трима монарси с името Борис, ако внукът на Симеон получи честта да носи короната, би трябвало да приеме името Борис Четвърти.

Княз Кардам почина в 12,30 ч българско време в мадридската болница "Санчинаро" от белодробна инфекция, възникнала заради продължителното залежаване по време на комата, съобщи семейството му. До леглото му са били родителите му Симеон и Маргарита, съобщи АФП. Освен Борис починалият княз има още един син - Белтран. И двамата са от брака му с Мириам Унгрия, пише в. Труд.

Княз Кардам Търновски е роден на 2 декември, 1962 г., в Мадрид. Той е първороден син на цар Симеон II Сакскобургготски и законната му съпруга доня Маргарита Гомес Асебо и Сехуела. Симеон, който е запален по историята, го кръщава на един от любимите си български владетели - хан Кардам, управлявал от 777 до 803 г. Царят още споделя, че е искал името да е историческо българско име и лесно да се произнася от чужденците.

Княз Кардам говори приличен български, но се притеснява, защото по характер е перфекционист. Престолонаследникът е завършил френския лицей в Мадрид (в който са учили всички от семейството). Висшето си инженерно образование получава в университета “Кларк” до Бостън в САЩ през 1986 г. Има и втора магистратура по агроиндустрия и хидромелиорация в американския университет “Пен” в Пенсилвания.

През 1989 г. работи в Буенос Айрес в агропромишлената компания “Фаунтинхед груп”, после се прехвърля във Вирджиния, САЩ, където работи като икономист. Още като млад специалист отива в Израел по своя инициатива, за да се запознае с най-новите научни постижения за ефективното ползване на водата. Дълги години е търговски директор на телекомуникационната компания “Телефония мобилес интерконтинентал” в Мадрид.

На 15 август 2008 г. княз Кардам и жена му Мириам претърпяват тежка автомобилна катастрофа край село Ел Молар, намиращо се на 42 км от Мадрид. Ягуарът им излита от пътя и се удря в дърво в резултат на бясно каране. И двамата са хоспитализирани, но Кардам получава тежка мозъчна травма и остава в будна кома в мадридската болница “12 октомври”. Губи два пръста на лявата си ръка. Понякога отваряше и затваряше очи, когато лекуващите го лекари му задаваха въпроси.

Ако пациент в кома се събуди, това най-често става в рамките на три-четири до шест месеца след преживяния инцидент. Ако този период отмине, надеждата започва да намалява, макар лекарите да нямат право да я губят, разказаха пред „Труд” анестезиолози.

За българите в будна кома се твърди, че годишно са между 250 и 500 души. А едва от миналата година съществува клинична пътека, по която НЗОК плаща за лечението им. Причините за кома най-често са тежки травми, интоксикации, кръвоизливи, преживени операции, метаболитни нарушения или влияние на лекарства. Последната група пациенти се поставя в т.нар. медикаментозна кома, тъй като съзнанието и рефлексите им не са достатъчни, за да осъществява организмът им сам основни жизнени функции. Т.е. болният диша, но не достатъчно.

Голяма част от пациентите излизат от комата, но някои остават в т.нар. будна. При нея болният не говори и не реагира, но е със запазени цикли на бодърстване и сън. И тъй като спонтанно отваря очи, създава илюзията, че е буден.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5325 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.12.09 | 11:25

5
Пожелавам на Борис да не се остави да го натоварят с римски цифри зад името му и да стане нормален гражданин.

2016.12.09 | 11:25

4
интересно как през 1934 "добрия " цар Борис суспендирана конституция а сега тези негови потомци продължавта да се опират на нея егат наглостта и лицемерието
ВНУШЕНИЯ

2016.12.09 | 11:25

3
ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ Е ДОКУМЕНТ С ИЗТЕКЛА ГОДНОСТ ! КАКВИ ПРАВА? КАКВИ ТИТЛИ? КАВИ ЦАРЕ И КНЯЗЕ? ТЕ СА ДЕТРОНИРАНИ ОТДАВНА! ИМАМЕ СИ ДЕЙСТВАЩА КОНСТИТУЦИЯ ? АКО ИСКАТЕ И ПО СУЛТАНСКИЯ ФЕРМАН ДА ВИДИМ КАКВО ПИШЕ?
Монархист

2016.12.09 | 11:24

2
Мисля, че имаме нужда от царя си. Тук в България няма кой да ни помогне да излезем от блатото, освен една добра стара монархия начело с Негово Величество Цар Борис IV

2016.04.30 | 15:16

1
Царска корона?Търновска конституция?Престол?Престолонаследник?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини