Болници на протест срещу лимитите

  • 06 април 2015 06:46

  • 1482
  • 0
Болници на протест срещу лимитите
©

Общински и частни болници се вдигат на протест утре заради лимитите за лечение, които касата наложи. Това съобщиха от Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация, в която са едни от големите частни клиники, съобщава Стандарт.

Протестът символично съвпада с Международния ден на здравния работник - 7 април. Обсъждаме да сложим протестни ленти, както и да прекратим работа за определено време, но няма как да затворим вратите на болниците, каза д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението на общинските болници. Към лекарите се очаква да се присъединят и пациенти, допълниха от Българската болнична асоциация.

От Националното сдружение на частните и Центъра за защита правата в здравеопазването болници междувременно атакуват правилата, по които НЗОК налага финансовите рестрикции, в съда. Според тях формирането на листи на чакащи и отказът на касата да плати за извършено лечение не само ограничават достъпа на пациентите, но и нарушават основните им права, гарантирани от конституцията.

Причината за недоволството на медиците са твърдите лимити, които наложи здравната каса. С тях клиниките са длъжни да се вместят в около 90% от реално заработените пари през миналата година. По този начин обаче те са принудени да връщат пациенти и да правят листи на чакащите. Другият вариант е хората да си плащат кеш за лечението.

Последвайте канала на

1482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини