Между Паисий Хилендарски и БРЦК избират кандидат-студентите на изпита по история в СУ

  • 05 април 2015 11:52

  • 1882
  • 2
Между Паисий Хилендарски и БРЦК избират кандидат-студентите на изпита по история в СУ
©

Между темите „Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански" и „Създаване и дейност на БРЦК. (1869-1874)" могат да избират кандидат-студентите на днешния изпит по История на България в Софийския университет. Това съобщават от висшето учебно заведение.

В Алма Матер се провежда първата кандидатстудентска сесия за учебната 2015/2016 година.

Темите, върху които умуват кандидат-студентите, изтегли точно в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Деница Николова от Бургас. Изпитната комисия е била подготвила 18 теми. 1085 са кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на днешния изпит по история.

От СУ припомнят, че специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт, както и най-новата бакалавърска програма Хебраистика.

Кандидат-студентите бяха поздравени от зам.-ректора на Алма Матер доц. Милена Стефанова по случай днешния празник Цветница. Тя им пожела да бъдат спокойни и съсредоточени. От своя страна деканът на Историческия факултет проф. д-р Пламен Митев също пожела успех на кандидатите и изрази надеждата, че от следващата година ще бъдат сред студентите на СУ.

В съобщението до медиите се уточнява, че писменият изпит по История на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Подчертава се, че изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

18 теми, които изпитната комисия е формулирала в деня на изпита, покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България.

От висшето учебно заведение подчертават, че основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище; да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем; да провери нивото на владеене на книжовния български език, доколкото това е условие за създаване на правилен текст.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1882 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.05 | 13:57

2
ami profsauizite kade sa
ВАЖНО!!!

2015.04.05 | 13:12

1
Хора за нищо на света не ходете да работите в Елените! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини